"Європейські партнери придивляються до Волині"

Валерій МЕЛЬНИК
17 вересня 2013

Нещодавно на Волині відбувся Міжнародний семінар з перспективи розвитку транскордонного співробітництва. Участь у ньому взяли представники семи країн Європи, Європейського парламенту, Асоціації європейських прикордонних регіонів та Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Місце проведення поважного заходу обрано не випадково, адже поліський регіон має багаторічний досвід роботи в об’єднанні «Єврорегіон Буг». Успішно реалізовується в області й прикордонна програма «Польща — Білорусь — Україна». Наслідком міжнародної співпраці стали не тільки тисячі відряджень волинян у Євросоюз по досвід та з комерційною метою, а й сотні різноманітних спільних навчань та конкретних заходів.  А згодом — і  розвиток волинської інфраструктури.

— Показовим прикладом спільних дій з європейськими партнерами стала модернізація автомобільного пункту пропуску Ягодин, який фактично став найвідкритішими українськими воротами в Європу, – зазначив на відкритті заходу голова облдержадміністрації Борис Клімчук. — На черзі — реконструкція митного переходу Устилуг — Зосін, що суттєво полегшить контакти між людьми по обидва боки кордону.

Нині область дедалі активніше працює над тим, щоб люди, зокрема бізнесмени, краще знали свої права у спілкуванні з чиновниками і вимагали від них надання якісних послуг. Зокрема, в області вже третій рік діє сайт «Адміністративні послуги», який протягом доби відвідують 500—600 читачів. Запрацювали центри адміністративних послуг. Нещодавно з’явився  веб-портал із графіками перевірок для підприємців. А головне — волинська влада охоче створює режим сприяння тим, хто бажає інвестувати в регіоні у розвиток власної справи. Додаймо до цього туристичну привабливість краю, який має багату історію, значну кількість заповідних об’єктів та архітектурних пам’яток.  Отож не дивно, що за оцінкою міжнародних експертів торік умови для введення бізнесу на Волині визнано  на рівні Словенії та Польщі.

Звісно, гості з Євросоюзу під час семінару більше придивлялися до українських господарів, які нині активно прагнуть стати повноцінними членами об’єднаної європейської родини. І це нормально. Бо ж великі справи робляться без поквапливості й передчасного піару. Однак  українська сторона отримала і конкретні пропозиції щодо співпраці. Представник Словаччини, наприклад,  запросив узяти участь у транскордонних проектах, зокрема у галузі АПК.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua