"Євросоюз і Росія вирішують долю Кіпру"

22 березня 2013

ГЕОПОЛІТИКА. Делегація Єврокомісії на чолі з Жозе Мануелем Баррозу і російський уряд на чолі з Дмітрієм Мєдвєдєвим зустрічаються у Москві у четвер-пятницю. Вони говорять про нову угоду між ЄС та Росією, енергетику, ситуацію в Сирії. Але на перший план вийшло питання Кіпру. Пояснює директор Європейського геополітичного форуму Марат Тертеров:

«Я думаю, що тут ідеться радше про конкуренцію, а не співпрацю. І це просто пояснюється фактом, що і Брюссель, і Москва мають значні інтереси на Кіпрі. Однак я думаю, що будь-яка фінансова допомога, прямі інвестиції надаватимуться Москвою дуже обережно, і на дуже суворих комерційних умовах».

Євроньюз: «Росії, безумовно, потрібно мати аванпост у Середземноморї. Як ви думаєте, Росія замінить Сирію більш корисним Кіпром у якості союзника?»

«Я не думаю, що Росія намагатиметься класти яйця в один кошик – чи то Сирія, чи то Кіпр. Вона воліла б, як то кажуть, сидіти на двох стільцях», – зазначив Тертеров.

У Москві Баррозу заявив, що ЄС і Росія здатні створити простір від Лісабона до Владивостока із вільним рухом людей і переміщенням товарів і послуг. Однак очікується, що російським громадянам не скасують візи до Шенгена принаймні до кінця наступного року.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua