"Євросоюз подає приклад"

5 вересня 2013

Підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом і реалізацію проекту Євразійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) обговорив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул із заступником голови польського уряду Янушем Пехочинським. Зустріч відбулася в рамках Економічного форуму в польській Криниці-Здруй, що проходить під гаслом «Перспективи нового світового порядку», передає УНІАН.

«Підписання Угоди про асоціацію України з ЄС сприятиме не лише економічному зростанню України, а й подальшому поглибленню торговельно-економічних відносин з ЄС, зокрема з Польщею», — заявив тамтешній урядовець, нагадавши, що торік двосторонній товарообіг перевищив 7,8 мільярда доларів.

Безпосередньо в ході зібрання український урядовець наголосив:  «Відновлення економіки Європи є спільною справою. Тож інтеграція в цей процес України — 46-мільйонної європейської  держави — створює нові можливості для цього. А інтеграція України в ЄС є головним зовнішньополітичним пріоритетом».

«Очікується, що саме у Вільнюсі на саміті «Східного партнерства» у листопаді Україна та Євросоюз підпишуть історичний документ — Угоду про асоціацію та створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, — заявив Олександр Вілкул. — Цінність її не лише в тому, що вона допоможе Україні зробити ще один крок у модернізації соціально-економічного життя відповідно до європейських стандартів. А й у тому, що вона відкриє європейську Україну для об’єднаної Європи».

Україна також високо цінує підтримку Польщею своїх євроінтеграційних прагнень і розраховує, що її авторитет в ЄС допоможе із підписанням Угоди про асоціацію. «Євросоюз для українців є прикладом політичного, економічного й соціального успіху. Об’єднана Європа є чітко задекларованим цивілізаційним вибором України», — сказав Олександр Вілкул.

Окрім цього, урядовець торкнувся теми взаємодії із СНД та Митним союзом, зазначивши, що в сучасних умовах для різних країн може бути запропоновано різні формати взаємодії з інтеграційними об’єднаннями, які залежать від структури економік та інтересів сторін.

«Упровадження Україною положень Європейської хартії є однією з вимог ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію. Зокрема, це стосується прийняття нової Концепції реформування місцевого самоврядування. В Україні розроблено проект нової концепції. Наразі триває етап її широкого обговорення», — сказав Олександр Вілкул.

Планується, що обговорення концепції нової системи місцевого самоврядування буде закінчено 1 жовтня. Тобто саме напередодні Вільнюського саміту ЄС в листопаді, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

У ході роботи форуму Олександр Вілкул зустрівся також із прем’єр-міністром Латвії Валдісом Домбровскісом і головою польської частини Українсько-польської торговельної палати, колишнім міністром економіки Польщі Яцеком Пєхотою.

Крім того, Олександр Вілкул виступив на відкритті Форуму молодих лідерів у місті Новий Сонч.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua