"Їх любили гори"

Світлана ГАЛАУР
2 липня 2013

ПРОЩАННЯ

У Харкові провели в останню дорогу альпіністів, розстріляних терористами у Пакистані

Три труни, три портрети потопають у квітах, біля яких — сім’ї й родичі трагічно загиблих у горах Пакистану альпіністів. Попрощатися з Ігорем Свергуном, Бадаві Кашаєвим і Дмитром Коняєвим прийшли минулої неділі до БК міліції, де проходила цивільна панахида, сотні харків’ян, товариші-альпіністи, серед яких — перший віце-президент Федерації альпінізму України Михайло Загирняк, президент федерації альпінізму «Кавказькі мінеральні води» Володимир Ястребов та представники місцевої влади.

Тут же, в БК міліції, відбувся і траурний мітинг, на якому висловлювалися співчуття близьким та рідним загиблих, згадувалися зроблені ними добрі справи й говорилося про їхню високу професійність. Ігор Свергун, майстер спорту міжнародного класу, інструктор з альпінізму, двічі підкорював Еверест, був на багатьох 8-тисячниках світу і найвищих вершинах континенту. В останні роки вів активну роботу з молоддю в обласному альпклубі, організував дитячий клуб мандрівників у «Школі воїнів», проводив альпіністські експедиції по всьому світу. Його спортивні досягнення відзначені багатьма урядовими нагородами СРСР і України: орденами «За мужність», «За заслуги ІІІ ступеня», «За мужність ІІІ ступеня».

Чимало найвищих гірських вершин світу, таких як Ельбрус, Казбек, Кіліманджаро та низку інших, підкорили й Бадаві Кашаєв з Дмитром Коняєвим. За довгу альпіністську кар’єру всім трьом не раз доводилося ризикувати життям. І гори підкорялися їхній волі. Скелі були людянішими за мусульманських фанатиків-терористів, від куль яких загинули хлопці.

— За кілька днів до трагедії керівник групи Ігор Свергун писав «Настрій і самопочуття в усіх відмінні, справа лише за погодою», — пригадує один із членів правління обласного альпіністського клубу, заслужений майстер спорту Сергій Бершов. — Як і завжди, Ігор радів, що попереду місяць роботи. А відлік життя вже йшов на години…

Життєлюбними, сміливими і працьовитими запам’яталися загиблі альпіністи й російським колегам. «Наша делегація приїхала до Харкова за тисячу кілометрів, щоб вшанувати пам’ять цих хлопців, — розповів президент федерації альпінізму «Кавказькі мінеральні води» Володимир Ястребов. — Я знав усіх трьох загиблих особисто. Ігор Свергун був чудовою, доброю, чуйною людиною і великим спортсменом. Він був прекрасним вихователем молоді. З Бадаві Кашаєвим у травні цього року ми були в Непалі, де намагалися піднятися на одну з гірських вершин у Гімалаях. Тоді не вдалося, тож збиралися невдовзі повторити сходження. Знав я і Діму Коняєва, з яким теж ходили на Ельбрус. Вічна їм пам’ять. Згадуємо, сумуємо, співчуваємо».

Після проведення панахиди хлопців поховали в одній могилі на міському цвинтарі №13, який у Харкові називають вічним пристанищем загиблих альпіністів. Планують встановити і загальний пам’ятник — у вигляді гори. Зараз колеги-альпіністи збирають гроші для родичів загиблих і продовжують вести переговори за гідну компенсацію від пакистанської сторони.

Як ми вже повідомляли, трагедія, що сколихнула своєю жорстокістю і безглуздістю, сталася в ніч з 22 на 23 червня в наметовому таборі біля підніжжя гори Нанга-Парбат на висоті 4200 метрів. Від рук терористів-ісламістів загинуло 10 альпіністів, у тому числі троє харків’ян. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua