"Ювілей Кобзаря відзначать в Астрахані"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
3 жовтня 2013

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка на подвір’ї школи №4 міста Астрахань встановлять погруддя Кобзаря — подарунок від Рівненщини.

— Два роки тому наша Рівненська та Астраханська область Росії уклали угоду про співпрацю, — каже голова облдержадміністрації Василь Берташ. — Днями наша делегація повернулася з Астраханського краю з особливим піднесенням: у школі № 4, що названа на честь Тараса Шевченка, нас зустріли короваєм, українськими піснями та віршами. Ось ми й запропонували відзначити ювілей Кобзаря разом.

Згадана школа є візитівкою України на російських просторах. У серпні 1857 року, повертаючись із заслання, тут неподалік зупинявся Тарас Шевченко. Будівля-пам’ятник, на якій встановлено меморіальну дошку, збереглася й донині.

Десятиліттями навчальний заклад плекав історичні традиції, пов’язані з іменем Кобзаря. Нині фойє школи прикрашає його портрет, у бібліотеці є розділ української літератури та історії. А наступного навчального року, теж за сприяння Рівненщини, шкільну програму доповнить факультатив з української мови.

В Астраханській області доволі велика українська діаспора: за період з 1959 до 1989 років вона зросла з 6,5 до майже 19 тисяч чоловік. Саме тут чи не найвищим серед усіх регіонів Росії є показник українців, які вважають рідною українську мову, — майже 54%. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua