УГОДИ

Україна і Аргентина підписали документи про взаємне визнання вищої освіти та відмовилися від зайвих перепон для поїздок громадян.

Наші держави є перспективними торговельними партнерами. Про це заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з міністром закордонних справ, міжнародної торгівлі та культури заокеанської країни Ектором Тімерманом. За словами глави уряду, співпраця двох країн може розвиватися в сфері сільського господарства, машинобудування, енергетики та енергоефективності, розвитку інфраструктури, житлового будівництва, а також у космічній сфері та галузі туризму. Крім того, є всі можливості співпрацювати в галузі авіа- та суднобудування.

Ектор Тімерман зазначив, що і Аргентина, і Україна є країнами молодої демократії, і це, зокрема, може відіграти позитивну роль у розширенні двостороннього співробітництва. Він вважає, що можна об'єднати зусилля і домагатися більших результатів саме разом. "Нам треба заповнити втрачений час і почати роботу в економічній та науковій сферах, підписати взаємовигідні угоди і розвиватися", - заявив гість.

У зв'язку з цим Микола Азаров запросив аргентинську урядову делегацію відвідати з офіційним візитом Київ. Та висловив переконання, що цьогорічне засідання Міжурядової комісії з питань економічного розвитку сприятиме активізації співпраці.

Ектор Тімерман у свою чергу висловив сподівання, що ще в 2011 році сторонам вдасться підписати перші двосторонні угоди про співробітництво в галузі сільського господарства, промисловості, космічній сфері, енергетиці.

Про серйозну налаштованість розвивати партнерство свідчить і той факт, що вже під час нинішнього візиту сторони знайшли можливість для підписання вкрай важливих документів. Так, за підсумками переговорів у МЗС Костянтин Грищенко та Ектор Тімерман підписали угоди про взаємне визнання документів про вищу освіту та про скасування віз.

Остання особливо важлива, адже в Аргентині проживає чимало вихідців з України. До речі, і сам міністр закордонних справ цієї республіки має наше коріння. Його предки колись емігрували з містечка Бар на Вінниччині.

Відтак Микола Азаров доручив вітчизняним дипломатам зібрати дані про українське походження Ектора Тімермана та розшукати в Україні його можливих родичів. "Ми намагатимемося зробити вам приємне", - зазначив глава уряду. У свою чергу аргентинський міністр, щиро дякуючи за увагу до його персони, пообіцяв часто відвідувати Україну.