"З новосіллям, чечуго!"

Олександр ВЕРТІЛЬ
19 листопада 2014

Майже 10 тисяч мальків стерляді, або чечуги (саме так називали цю рибу в Україні в давнину), щойно поповнили русло однієї з найчистіших річок Європи — Ворскли. Вони успішно витримали майже 100-кілометрову дорогу із Сум: спеціальні місткості було обладнано компресорами для насичення води киснем.

Таке «новосілля» організували працівники Гетьманського національного природного парку, що розкинувся на території Тростянецького, Охтирського та Великописарівського районів Сумської області.

За словами заступника директора парку з наукової роботи Миколи Книша, слобожанські природолюби мріють відновити популяцію чечуги в місцях, де вона водилася багато років тому.

Утім, є приклади її розведення в річках, для яких ця риба не характерна. Так, порівняно недавно зарибнили Десну в районах Сосниці, Чернігова та Макошина, де загалом випущено 100 тисяч мальків.

Як розповів директор Гетьманського парку Олександр Зінченко, до цієї події науковці йшли з дня його створення в 2009 році. Проаналізовано різні літературні джерела, проведено сотні консультацій, зважено всі «за» і «проти».

Тож у недалекій перспективі Україна одержить практичний рецепт відновлення чечуги в місцях її колишнього «проживання», а саме — в середніх за розміром річках та великих озерах. З часом таку саму роботу можна буде розгорнути на інших природних водоймах.

Проект став можливим завдяки активній позиції як самих науковців, так і допомозі громадських активістів, місцевої влади. Багато зусиль доклали члени постійної комісії з питань земельних та водних ресурсів Сумської обласної ради та посадовці Департаменту екології, паливно-енергетичного комплексу та природних ресурсів Сумської ОДА.

Як стверджують учасники зарибнення, мальки швидко відчули рідну стихію й одразу ж пірнули в річкову глибінь.

ДОВІДКА «УК»

Стерлядь, як і інші осетрові, занесена до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи та природних ресурсів, Бернської та Боннської конвенцій, Європейського червоного списку. Вона підлягає повній і ретельній охороні як рідкісний реліктовий вид живих істот, а за браконьєрський вилов передбачено великі штрафи.

Від редакції. Для охорони і стерляді, й інших риб, птахів, звірів потрібно, щоб нормально працювали рибоохорона та Держекоінспекція. На жаль, зараз більшість екоінспекторів перебувають у відпустках за свій рахунок з метою економії державних коштів. Громадські екоактивісти вважають, що збитки від втрат природних багатств можуть набагато перевищити цю економію. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua