"З осені запрацює змішана система примусового виконання рішень"

Любомира КОВАЛЬ
10 квiтня 2015

У рамках судової реформи в державі громадськість та експерти нині вивчають і обговорюють проекти законів «Про виконавче провадження», «Про Державну виконавчу службу та приватних виконавців». Про це йшлося й під час експертної зустрічі «Реформування системи примусового виконання рішень», яка відбулася у Кабміні.

— Виконання судових рішень є невід’ємною складовою права на справедливий суд та одним із критеріїв, за якими громадяни оцінюють ефективність і спроможність держави дотримуватися своїх обов’язків. Та об’єктивні реалії сьогодення доводять, що, на жаль, система примусового виконання рішень у нашій державі ще далека від ідеалу. Фактично нині у повному обсязі їх виконують всього 20%. Серед причин — завелике навантаження на судових виконавців, неналежне фінансування служби, відсутність мотивації праці у держвиконавців. Серед законодавчих недоліків — відсутність ефективної електронної взаємодії з іншими органами влади щодо можливостей виявлення майна боржників, мораторії на звернення-стягнення на окремі види майна, заборона виконувати рішення щодо окремих боржників тощо, — поінформувала начальник відділу взаємодії з Державною виконавчою службою України департаменту взаємодії з органами влади Мін’юсту Ірина Мостова.

І додала, що міністерство провело аналіз роботи цієї служби, результатом якого й стала підготовка згаданих проектів законів, які нині винесено на розгляд уряду. Ними зокрема передбачається впровадження з вересня-жовтня 2015 року в Україні змішаної системи примусового виконання рішень — як державними, так і приватними виконавцями. Така модель працює в більшості європейських країн.

У законопроекті «Про Державну виконавчу службу та приватних виконавців» чітко окреслений порядок набуття професії приватного виконавця, добору кандидатів та отримання ними ліцензій тощо. У новій редакції Закону «Про виконавче провадження» йдеться про те, що люди отримають можливість подавати документи за місцем проживання, а виконавці позбавлятимуться можливості навмисно та невмотивовано затягувати процес або відмовляти у відкритті провадження.

Обговорення проектів законів з експертами та громадськістю триватиме. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua