"За чий рахунок мають повіряти лічильники?"

6 березня 2015

У зв’язку з надходженням до органів Антимонопольного комітету України численних звернень від споживачів щодо неправомірних дій виконавців послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води, пов’язаних із повіркою квартирних засобів обліку води, зокрема відмови у здійсненні повірки за рахунок виконавців послуг, комітет надав Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,  обов’язкові для розгляду рекомендації.

Заявники повідомляють, що за власний рахунок здійснили повірку засобів обліку води або встановили нові лічильники на заміну тим, що потребували повірки, а виконавці послуг понад два місяці не забезпечують опломбування цих засобів обліку та не беруть їх на облік. Це створює ризик втрати можливості розраховуватися за показаннями лічильників, що неминуче призведе до підвищення плати.

Таким чином, з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції Антимонопольний комітет України надав НКРЕКП обов’язкові для розгляду рекомендації стосовно необхідності вжиття заходів щодо врегулювання питань, пов’язаних з повіркою квартирних засобів обліку холодної та гарячої води, враховуючи положення нормативно-правових актів, якими передбачено здійснення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з водопостачання, зокрема:

1. Попередити суб’єктів господарювання, що надають послуги за тарифами, до складу яких включені витрати на повірку засобів обліку води, про відповідальність за невиконання обов’язку здійснювати роботи, пов’язані з повіркою/заміною (демонтаж, повірка, ремонт, транспортування, монтаж, опломбування) за власний рахунок;

2. Прийняти відповідне рішення щодо визначення джерел фінансування забезпечення робіт, пов’язаних з повіркою/заміною засобів обліку води (демонтажу, повірки, ремонту, транспортування, монтажу, опломбування) для суб’єктів господарювання, що надають послуги за тарифами, до складу яких не включені витрати на повірку засобів обліку води.

Нагадаємо, що 8 липня минулого року Антимонопольний комітет України надав Київській міській державній адміністрації обов’язкові для розгляду рекомендації про вжиття заходів щодо врегулювання питань, пов’язаних з повіркою квартирних засобів обліку води, з метою усунення умов для вчинення суб’єктами господарювання порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Однак у визначений комітетом термін рекомендації не було виконано, повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету.

До речі. На пленарному засіданні 5 березня Київрада доручила житлово-експлуатаційним організаціям поширити інформацію, що повірку квартирних лічильників гарячої та холодної води постачальники послуг здійснюють безкоштовно. Також заступник міського голови Олексій Резніков наголосив на неправомірності вимагати від жителів повіряти квартирні лічильники за свій кошт повідомила прес-служба Київради. 

Відділ  соціально-правових питань 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua