"За дитячий відпочинок відповідають дорослі"

Любомира КОВАЛЬ
18 травня 2013

СЕЛЕКТОР

На рівні уряду вирішується, як ефективніше подбати про безпеку школярів під час канікул

—Одне з найважливіших питань, що турбує нині уряд, — збереження й відновлення здоров’я дітей, зокрема через організацію якісного, повноцінного оздоровлення і відпочинку у літній період, — наголосив віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко, головуючий на селекторній нараді з цього питання, яка пройшла у Кабінеті Міністрів 16 травня. І додав, що це серйозне і відповідальне питання, що стосується насамперед готовності державних органів та самих закладів до початку оздоровчого сезону.

В нараді взяли участь представники Мінсоцполітики, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Міносвіти, Мінінфраструктури, МВС, Мінфіну, Державної служби з надзвичайних ситуацій та місцевих органів виконавчої влади.

Так, заступник міністра соціальної політики Лідія Дроздова повідомила, що особлива увага приділятиметься забезпеченню оздоровлення й відпочинку дітей-сиріт, хлопчиків і дівчаток з багатодітних та малозабезпечених сімей, малюків, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей-інвалідів, дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків тощо.

Проте за інформацією з регіонів нині отримали дозволи на відкриття лише 28 дитячих оздоровчих закладів із 797. Лише у Донецькій, Київській, Івано-Франківській, Миколаївській, Тернопільській, Одеській, Черкаській областях та у Києві повністю готові прийняти дітей понад 80% таборів відпочинку, але й вони ще не отримали дозвільних документів. В інших регіонах ситуація значно гірша. Саме тому міністерство вимагає від Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити підготовку й отримання дозвільних документів для відкриття дитячих таборів і оздоровниць до 1 червня.

Також Мінсоцполітики визначило завдання, що цього року мають бути охоплені оздоровленням та відпочинком майже 70%, або 2 мільйони 810 тисяч дітей шкільного віку. З них 37,3% хлопчиків і дівчаток пройдуть оздоровлення, а 62,7% — отримають відпочинкові послуги. Та у деяких регіонах самовільно планують знизити ці показники. А отже, місцевим органам виконавчої влади потрібно негайно переглянути свої плани.

У 20 регіонах передбачається збільшити кількість оздоровлених дітей, а у 4 — надати оздоровчі послуги на рівні 2012 року. Відпочивати й набиратися сил на новий навчальний рік діти будуть у понад 18 тисячах закладів: 716 — позаміських, 80 — санаторного типу, 6 — дитячих центрів, 511 — праці і відпочинку, 239 — наметових містечок та у понад 16 тисячах таборів з денним перебуванням. У 7 регіонах відновлять роботу 15 таборів відпочинку та оздоровниць, які не функціонували торік.

Тому цього року потрібно проатестувати 22 заклади дитячого відпочинку державної і 126 — комунальної та приватної форм власності. Міністерство дає завдання Раді міністрів АРК, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям подати 1 червня плани-графіки державної атестації закладів та поінформувати про це власників і засновників оздоровниць.

А головний державний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко повідомив, що станом на 15 травня фахівці держсанепідемслужби провели майже 2 тисячі перевірок дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку. Порушення виявили тільки у 89 з них, або у 5%. Він також нагадав, що оздоровча кампанія розпочнеться 1 червня відкриттям закладів відпочинку на базі загальноосвітніх шкіл. Відкриття ж стаціонарних заміських таборів заплановано на кінець червня—липень, тому підготовчі роботи ще тривають. До початку оздоровчого сезону у таких закладах вже проводяться дезінфекційні, дератизаційні та дезінсекційні роботи, організовується гігієнічне навчання працівників, узгоджується двотижневе перспективне меню, режим харчування та режим дня, проводиться лабораторний контроль якості питної води та відбір харчових продуктів на бактеріологічні дослідження тощо.

Проведено також понад 2,3 тисячі досліджень проб питної води за бактеріологічними та 2 тисячі — за санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень за бактеріологічними показниками склав 3,7%, за хімічними показниками — 5,3%, що на рівні минулого року. Також досліджено 156 проб води з відкритих водойм за бактеріологічними показниками, відхилень не виявили.

Віце-прем’єр доручив Державній санітарно-епідеміологічній службі до 1 червня провести всі необхідні перевірки, керівникам регіонів особисто контролювати хід підготовки до проведення оздоровчої кампанії дітей та інформувати Кабмін. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua