"За горіхи перепало на горіхи "

Олександр ВЕРТІЛЬ
27 березня 2013

СПРАВА №. Працівники податкової міліції Сумщини викрили масштабну тіньову схему ухилення від оподаткування, яку застосовувало одне з підприємств області — експортер сільгосппродукції. За підрахунками, втрати бюджету від незаконних операцій перевищили 8 мільйонів гривень.

Як повідомила прес-секретар УПМ ДПС у Сумській області Наталія Шаповал, уся овочева продукція, фрукти та горіхи, які великими партіями спрямовувалися на експорт до Росії, фактично закуповувалися у сільгоспвиробників як в області, так і за її межами. За документами їх оформляли від сільського населення Сумщини. Таким чином використовувалася різниця в оподаткуванні підприємств (юридичних осіб) і фізичних осіб, що давало змогу ухилятися від мільйонних податків.

Серед «постачальників» виявлено «мертвих душ» — колишніх жителів Шосткинського району. Їхні прізвища оперативники податкової міліції знайшли на … цвинтарі, на пам’ятниках, що на території Богданівської сільської ради. Були серед виробників продукції і липові бабці та дідусі віком понад 90 років, які буцімто теж гнули спини на своїх городах і в садах.

При цьому фактичний обсяг експортних операцій на підприємстві становив майже 70 мільйонів гривень, а сума сплачених податків — усього 12 тисяч гривень. Отже, експортери заборгували державі понад 8 мільйонів гривень. Щоб замести сліди, порушники терміново розпочали процедуру ліквідації підприємства. Та довести розпочату справу їм завадили податківці, які призначили позапланову перевірку експортера і таким чином запобігли подальшим утратам бюджету. За виявленим фактом слідчі податкової служби області проводять досудове розслідування.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua