Позачергове і останнє в VІІ скликанні засідання парламенту ще вранці не давало оптимістичного прогнозу на роботу. Зареєстровані в сесійній залі 222 народних обранці дали змогу Голові Верховної Ради Олександрові Турчинову відкрити зібрання, однак позбавили його права вносити до порядку денного законодавчі акти. Це, зокрема, два законопроекти щодо проведення парламентських виборів 26 жовтня: «Про забезпечення належної організації виборчого процесу під час виборів народних депутатів України» (реєстраційний №5157) та «Про внесення зміни до закону «Про вибори народних депутатів України» щодо забезпечення реалізації конституційних виборчих прав учасників АТО на позачергових виборах народних депутатів України» (№5157-1).

Олександр Турчинов дав керівникам парламентських фракцій та депутатських груп півгодини на те, щоб зібрати своїх представників. Та навіть після перерви система «Рада» зафіксувала сухий мінімум: 225 парламентаріїв. Наступна перерва тривалістю 25 хвилин таки дала результат. У залі з’явився Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та 240 народних обранців. Цим складом з неймовірними зусиллями ухвалено урядовий законопроект «Про внесення змін до Закону «Про лікарські засоби» щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України» (№4459а) — 230 «за» з другої спроби.

Закликаючи парламентаріїв підтримати документ, глава уряду наголосив: «Ми просимо повністю зробити європейську систему і пустити європейські ліки на український ринок. Без хабарів і за нижчою ціною, а також надати можливість вакцинувати вакциною БЦЖ проти туберкульозу 509 тисяч людей».

262 голосами народні депутати ухвалили Закон «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—2018 роки» (№4384а).

248 голосів віддано за Закон «Про внесення змін до додатка №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо соціального захисту інвалідів, ветеранів та учасників Антитерористичної операції) (№5146). Ще перед голосуванням Арсеній Яценюк попросив парламентаріїв внесенням змін до Державного бюджету виділити 7 мільйонів гривень на протезування за кордоном учасників АТО і 2 мільйони гривень на потреби Державної служби у справах ветеранів і учасників АТО, щоб розпочати процедуру їх державної реєстрації.

Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (№4490а-1) дали старт 249 голосів. Він передбачає виплати переселенцям (близько 420 тисяч осіб) по 884 гривні. У цьому    контексті Прем’єр наголосив: «Якщо врахувати, що виплати ідуть усім непрацездатним, то це сума 355 мільйонів гривень на місяць, а виплати протягом 6 місяців — 2 мільярди гривень».

Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування) (№5141) ухвалено завдяки 254 народним депутатам. Голова ВР доручив підготувати документ на підпис і спрямувати його до Адміністрації Президента.

Виборчі закони та документи за підтримку національного інформаційного простору (зокрема йдеться про заборону трансляції російських телесеріалів) депутати відмовилися навіть розглядати. Голові ВР не залишалося нічого іншого, як закрити засідання.

P.S. Імена всіх народних депутатів, які не з’явилися в сесійній залі, зa дорученням Олександра Турчинова буде надруковано в газеті «Голос України» та передруковано в інших місцевих та районних виданнях. «Під гаслом «За кого не можна буде голосувати на позачергових парламентських виборах 26 жовтня!» — додав він. Окрім цього, Верховна Рада звернеться до Центральної виборчої комісії, щоб там забезпечили-таки право вояків проголосувати 26 жовтня.