НОВОВВЕДЕННЯ. Франція і Німеччина запропонували запровадити автоматичні санкції для країн, що порушують європейські правила щодо розмірів дефіциту бюджету. Про це у понеділок заявив французький президент Ніколя Саркозі після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, повідомляє Agence France-Presse. 

За словами Саркозі, ці пропозиції можуть бути включені до нового союзного договору ЄС, прийняття якого вимагає дві найбільші економіки континенту. В ідеалі цю угоду повинні підписати усі 27 країн-учасниць ЄС, але і консенсус між 17 членами єврозони також влаштує провідні держави Європи. Саркозі та Меркель хочуть, щоб договір було розроблено та підписано до кінця березня, передає УКРІНФОРМ.

Зараз правила передбачають, що бюджетний дефіцит не повинен перевищувати 3 відсотків ВВП. Однак за порушення цих вимог жодних санкцій у законодавчих актах ЄС не прописано. У результаті бюджетний дефіцит багатьох європейських країн в останні роки перевищував 5 відсотків, а іноді і 10 відсотків ВВП.

Одночасно Саркозі заявив про те, що Франція і Німеччина не підтримують ідею запровадження єдиних європейських облігацій для стабілізації фінансових ринків. Таку думку раніше висловлювали деякі представники європейських організацій.

Франко-німецькі пропозиції будуть конкретизовані у листі президентові ЄС Херману Ван Ромпею, якого буде надіслано за день до саміту ЄС у Брюсселі, де передбачається розглянути боргові проблеми Європи.