ПЕРСПЕКТИВА

Нещодавно в Антимонопольному комітеті відбувся семінар для членів міжвідомчої робочої групи з підготовки Закону "Про державну допомогу суб'єктам господарювання". Захід, організований спільно з проектом "Гармонізація систем конкуренції та державних закупівель в Україні із стандартами ЄС", проведено з метою вивчення правових засад країн ЄС у цій сфері.

Учасники семінару, а це працівники Антимонопольного комітету, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Міністерства фінансів, Державної податкової служби, Головного управління Державної служби України та експерти ознайомилися з тим, як працює система державної допомоги в ЄС. На прикладі Литви та Румунії вони розглянули підходи до створення правової системи у сфері державної допомоги

Як повідомили у прес-службі Антимонопольного комітету, наразі члени робочої групи напрацьовують модель законопроекту, який обговорюватиметься на черговому міжвідомчому засіданні. Утворення в Україні інституційних, правових та організаційних засад функціонування прозорої системи державної допомоги суб'єктам господарювання, спрямованої на мінімізацію її негативного впливу на конкуренцію та міжнародну торгівлю, потрібно завершити якомога швидше. Адже на виконання міжнародних зобов'язань України у сфері державної допомоги, визначених Угодами COT, Угодою про партнерство та співробітництво з ЄС , Порядком денним асоціації Україна - ЄС, а також у процесі переговорів між Україною та ЄС щодо створення зони вільної торгівлі, пріоритетом державної політики визначено реформування системи держдопомоги суб'єктам господарювання. До того ж Кабінет Міністрів уже схвалив розроблені Антимонопольним комітетом зміни до "Концепції реформування системи державної допомоги".