"Заборгували зарплату: а крива повзе вгору…"

Владислав КИРЕЙ
10 квiтня 2014

Заборгованість із зарплати на Черкащині ніби зачарована: щойно починає хоч трохи зменшуватися, як невдовзі знову скаче догори. Нині вона становить 16,5 мільйона гривень. На період, поки відбувалися кадрові пертурбації, контроль за цим процесом було дещо послаблено. У наслідку — від початку року борг збільшився майже на 5 мільйонів гривень (або на 42%).

Чим же зумовлене таке зростання? Як повідомив директор департаменту соцзахисту населення ОДА Михайло Скляров, причина у невиплатах зарплат на низці підприємств. Від цього потерпають і ДП «Черкаський облавтодор» (враховуючи філії), яке вже заборгувало працівникам понад 2 мільйони гривень, і ДП «Златодар» з м. Золотоноша — 1,3 мільйона. Чимало боргів і в комунальних підприємств «Черкасиелектротранс» та ЧЕЛУАШ, філії «Єрківський спецкар’єр» Катеринопільського району, Тальнівського щебеневого заводу.

Збільшили борги й ті підприємства, які вже мали їх раніше. Серед них ДП НАК «Надра України» «Центрукргеологія», де невиплата заробленого збільшилася на цілих півмільйона гривень і становить 1,3 мільйона. Несолодко й колективам Черкаського автомобільного ремонтного заводу, який є філією концерну «Техвоєнсервіс», ДП «Черкаське будівельно-монтажне управління» та іншим, працівники яких уже стомилися чекати обіцяних виплат.

Щодо географії боргів, то вони в основному зосереджені на 42 підприємствах у чотирьох містах та шістьох районах області. Левова їх частка припадає на міста Черкаси, Золотоноша, Сміла та Черкаський район.

Цікаво, що на економічно активних підприємствах усіх форм власності, де борги ще недавно поступово зменшували, вони з початку цього року підскочили більш як удвічі і становлять понад половину загального боргу області.

Проблемною стала ліквідація заборгованості із зарплати й на комунальних підприємствах.

Сказати, що департамент соцзахисту населення чи інші зацікавлені структури нічого не роблять для вирішення проблеми, не можна. Вони проводять щотижневі оперативні моніторинги виплати боргів. Зібрані матеріали надсилають прокуратурі області, територіальній державній інспекції з питань праці в області, обласному управлінню МВС та Федерації профспілок для реагування та вжиття відповідних заходів. Недавно й обласна прокуратура порушила кримінальні провадження щодо шести керівників. Розірвано контракти з двома директорами підприємств-боржників. Направлено 28 листів до правоохоронців та центральних органів виконавчої влади.

Держінспектори з питань праці проводять регулярні перевірки й передають до суду протоколи про адмінправопорушення. За невиконання вимог інспекторів до винних застосовують штрафні санкції. Керівників підприємств-боржників постійно заслуховують на засіданнях тимчасової комісії ОДА з питань погашення заборгованості із зарплат, пенсій, стипендій та інших соцвиплат.

Словом, бюрократична машина крутиться, проте результат поки що мізерний. Очевидно, як зауважив один із працівників Черкаського облавтодору, усі ці заходи слід зробити предметнішими, прив’язати до конкретних людей. Усім зараз важко. Проте найважче тим, хто не отримує заробленого. Таким чином у суспільстві формуються негативні настрої, недовіра до влади. Очевидно, з цієї точки зору й слід оцінювати дії тих керівників, які самі одержують пристойну зарплату, а от про членів своїх колективів не потурбувалися. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua