"Заклики до єднання з Холодного Яру"

Владислав КИРЕЙ
17 квiтня 2014

Щовесни в Холодному Яру на Черкащині відбувається вшанування борців за волю, козаків та повстанців усіх епох. Минулої суботи й неділі численних гостей з усіх куточків України приймали Суботів, Матвіївка, Мельники та хутір Буда, що в Чигиринському районі. 

Цього року відзначені й герої Небесної Сотні, пам’ятник яким встановили неподалік від дуба Максима Залізняка. Відбулося офіційне відкриття монумента. Створений коштом меценатів Олега Островського й Володимира Кравця хрест із каменю, привезеного з Вінничини, повторює обриси старовинних козацьких хрестів. Разом з тим скульптори Микола Теліженко і Юрій Олійник поклали в основу композиції і древній символ українців тризуб, у якому центральний зубець стилізовано під меч. Сам хрест ніби «прошитий» пострілами, у трьох отворах в камені — справжні гільзи, знайдені на Майдані в столиці після того, як силовики розстріляли беззбройних демонстрантів.

Таким пам’ятником холодноярські патріоти вшанували Небесну Сотню. Фото автора

Від промовців звучали заклики зберегти цілісність України, не дати російським агресорам поневолити незалежну державу, за яку віддали життя багато патріотів, борців за волю й незалежність.

У мистецькому фестивалі козацької слави взяли участь провідні українські колективи, зокрема «Рутенія». Освячення зброї на берегах Гайдамацького ставу біля Мотронинського монастиря звершив протоієрей Василь Циріль. Відбувся похід на Вовчий шпиль, де у 1919 — 1920-х роках таборувалися холодноярські партизани.

Презентовано книжку Романа Коваля і Петра Гогулі «Медвинське повстання», диск визвольних українських пісень «Ми сміло в бій підем». Відбувся аукціон, на якому можна було придбати портрет отамана Василя Чучупаки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua