"Закон про люстрацію назвали унікальним"

21 березня 2015

«Консультації з експертами Венеціанської комісії зняли всі питання, які були у представників цієї організації щодо Закону «Про очищення влади». Представники комісії кардинально змінили свою позицію і тепер повністю підтримують процес очищення влади в Україні», — після засідання Венеціанської комісії зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

Директор департаменту люстрації Мін’юсту Тетяна Козаченко, яка також перебуває на засіданні як член української делегації,  у соцмережі повідомляє, що експерти Венеціанської комісії відзначили високий рівень юридичних об∂рунтувань, які надав Мін’юст до Закону «Про очищення влади», і зняли всі критичні застереження.

«Після консультацій ми дійшли згоди за всіма питаннями, які виникали в експертів. Ставлення до закону про очищення влади і процесу його втілення в життя у Венеціанської комісії з грудня кардинально змінилося», — зазначив очільник Мін’юсту. За його словами, під час консультацій, які пройшли 19 березня поточного року, а також під час учорашнього засідання, представники комісії заявили, що в Україні ухвалено унікальний закон, що відрізняється від практик усіх країн, які проводили класичну люстрацію.

«У цьому законі є блок, пов’язаний з очищенням влади від корупційної складової, яка набула масового характеру за режиму Януковича. Так само цей закон має елементи класичної люстрації щодо представників компартії та КДБ. Найголовніше: Венеціанська комісія визнала можливість очищення в Україні правової системи і влади, яка за Януковича була змінена у неконституційний спосіб через повернення старої Конституції й проведення так званої адміністративної реформи», — наголосив міністр юстиції.

Окрім того, міжнародні експерти підтвердили право України застосувати колективний критерій (так звана автоматична люстрація) щодо звільнення посадових осіб, які обіймали найвищі посади за режиму Януковича. І ця принципова позиція залишиться навіть після внесення змін до Закону «Про очищення влади».

«Ми завершимо консультації протягом квітня і розраховуємо на отримання максимально позитивного для України висновку. Це означає, що люстрація в Україні триватиме незалежно від бажання окремих осіб, політичних партій чи інституцій зупинити очищення влади, посилаючись на думку Венеціанської комісії. Хоч насправді ця комісія підтримує ініціативу української держави і уряду щодо люстрації», — зазначає Павло Петренко.

Обговорили експерти й Закон «Про справедливий суд». За словами Тетяни Козаченко, хоч цей нормативний акт і підтримали, до нього було чимало зауважень. Доповідачі були шоковані тим, що в Україні понад 100 суддів можуть бути злочинцями. Саме тому вони упевнені, що це проблемне питання потрібно вирішувати. Також міжнародні експерти зауважили, що суддівська недоторканність не може бути щитом для корупційних діянь.

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua