"Замирилися з прихованими ворогами — отримали явних"

11 вересня 2014

«Перемога силою духу» — під такою назвою відкрилася виставка документів Національного архівного фонду, присвячена 25-й річниці Народного Руху України. На офіційній церемонії відкриття більшість промовців говорили не лише про ювілярів, а й про нинішню ситуацію в Україні, пов’язану з російською агресією.

Хоч як це дивно, обидві події пов’язані між собою. У 90-х роках минулого століття український демократичний рух пішов на компроміс із комуністичною номенклатурою і не досяг головної мети — побудови демократичної, самостійної, незалежної Української держави. Саме це зумовило найбільші революційні сплески часів Помаранчевої революції у 2004—2005 та Революції гідності 2013—2014 років.

Саме на цьому наголосив віце-прем’єр-міністр Олександр Сич на церемонії відкриття виставки. Урядовець вважає, що такі революційні рухи триватимуть, доки Україна не здобуде фактичної незалежності, а в українському суспільстві не домінуватимуть національні цінності й не буде глибоко проаналізовано успіхи й невдачі державотворчого процесу.

«Ми маємо докладно проаналізувати і переосмислити досвід успіхів і поразок Народного Руху України, який, безперечно, зробив величезний внесок у становлення Української держави. Ми повинні уважно, без жодних упереджень, дати оцінку нашим здобуткам та поразкам, щоб наступні періоди державотворення були якомога безболіснішими», — цитує слова Олександра Сича його прес-служба.

Він наголосив на особливій цінності автентичних документів, які розкривають не лише 25-річну діяльність однієї зі знакових українських політичних сил, а й історію українського державотворення. Усі, хто прийшов на виставку, переглянули відеофільм про формування Народного Руху та про перебіг установчого з’їзду «Народного Руху України за перебудову».

Що ж до нинішньої ситуації в Україні, то віце-прем’єр-міністр переконаний в тому, що Україна має використати проголошене з терористичними формуваннями перемир’я для відновлення обороноздатності держави, облаштування російсько-українського кордону. За словами урядовця, Російська Федерація на чолі з Володимиром Путіним докладає максимальних зусиль, щоб Україна не вийшла переможцем із цієї війни. Мовляв, Путін використовує ці домовленості, щоб нарощувати військову потугу своєї імперії та легітимізувати незаконні терористичні утворення — «ЛНР» і «ДНР». Він робить усе можливе, щоб підірвати обороноздатність України.

«Що довше триватиме перемир’я, то стратегічніші плани має вибудовувати Україна. До прикладу, розробити стратегію повернення української землі — Криму та Донбасу», — підсумував Олександр Сич.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua