"Замість газу — дрова і брикети"

Віталій ЧЕПІЖКО
9 квiтня 2014

З 1 квітня цього року ціна на газ для України становитиме майже  500 доларів за тисячу кубометрів. З огляду на такі нерайдужні перспективи актуальним для держави стає питання про використання альтернативних видів палива. Зокрема про перехід на відновлювальні  джерела енергії. Наприклад, таких, як біомаса, пелети і брикети.

У перспективі за кілька років Україна може  заощаджувати до 18% природного газу за рахунок широкого використання біопалива. Про це під час прес-конференції повідомив голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

За його словами, нині в Україні біомаса становить 1,7% в кінцевому енергоспоживанні. Проте існують величезні ресурси для збільшення цього показника, заявив експерт. У цьому контексті Георгій Гелетуха нагадав, що Україна — аграрна країна, яка має величезну кількість сільськогосподарських відходів, придатних для виробництва біопалива. Якщо порахувати, яку частину цих ресурсів можна використати  для біоенергетики без шкоди для довкілля, то вийде 25—30 мільйонів тонн умовного палива на рік.

Відповідаючи на запитання, який обсяг природного газу вдасться заощадити за рахунок застосування біопалива, він сказав: якщо перерахувати на газ те, що ми економимо вже сьогодні, вийде приблизно 1,7 мільярда кубометрів на рік.

Згідно зі стратегією, розробленою в асоціації, до 2020 року цей показник може сягнути  3,5 мільярда кубометрів, до 2030 — 7,5 мільярда кубічних метрів газу.

До речі, Україна істотно відстає за цими показниками від країн Європи. Там уже сьогодні частка енергії, одержуваної з відновлювальних джерел, у середньому становить 14%, 10% з яких — за рахунок біомаси.

Крім того, на думку експертів, варто звернути увагу на тверде біопаливо — різні види пелет і брикетів. Перехід на цей вид опалення тільки в бюджетних організаціях в Україні дасть змогу заощадити 700 мільйонів кубометрів газу на рік. А ще тут істотна вигода для власників приватних будинків, які споживають понад 6 тисяч кубометрів газу щороку.

У Західній Європі та США, де енергозбереження — не порожній звук, уже давно оцінили плюси використання біопалива. Відповідні обладнання (котли)  активно встановлюють насамперед там, де потрібне автономне опалення: в лікарнях, школах, сільських будинках тощо.

В Україні також цей процес почався, хоч і не так стрімко. Директор ТОВ «Сучасні ефективні технології» Роман Швед вважає, що твердопаливні котли — серйозна альтернатива щодо заміщення природного газу в трьох сегментах споживачів: бюджетна сфера, підприємства і населення. Тверде паливо дешевше за газ удвічі. Сучасні котли за рівнем комфорту нічим не поступаються газовим: автоматична подача як з пелетами, так і з вугіллям повністю відповідають сучасним вимогам комфорту і зручному сервісному обслуговуванню, а найголовніше — заощаджують значні кошти. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua