"Замість сметани — пальмова олія"

Микола ПЕТРУШЕНКО
3 жовтня 2014

Дістали вже — другий десяток років вигукують обурені  люди на адресу депутатів Верховної Ради. Нещодавно до їхнього голосу в найнедоступніших місцях світу приєдналися й терплячі мавпи. І не які-небудь, а найвитриваліші та  найбільші — орангутанги. Спеціалісти твердять, що назва цих тварин означає «людиноподібні». Отже, найрозумніші у звіриному  царстві. Чому ж вони, а з ними і «зелені» всього світу б’ють на сполох?

Як відомо, в житті все взаємопов’язане. І наші депутати, сидячи на Печерських пагорбах, докладають зусиль, щоб людиноподібних не стало. При цьому замість них прагнуть господарювати у джунглях. Не вірите?

Статистика свідчить: різко скорочується кількість лісів, де водяться людиноподібні. Вони вимирають. Якщо зачищення території, застерігають науковці, триватиме ще років десять, мавпи зникнуть.

До чого тут наші депутати, скажете. Сокири в руки вони не беруть, бульдозерами не керують. Сидять собі, лаються, інколи б’ються, а коли йдеться про пільги для них — об’єднуються. Згуртувались і в наступі на джунглі. Бо дуже вже люблять пальмову олію. Ні, не  салати заправляти. В  молоко додавати.

На задоволення їхніх апетитів й нищать джунглі. Там висаджують пальми, щоб нарощувати виробництво олії для ввезення, зокрема і в  Україну. Адже у нас її споживання неухильно зростає. Не за порадою медиків і дієтологів, не за бажанням громадян, а для насичення гаманців тих, хто спеціалізується на виробництві ерзац-продуктів. Цьому сприяють наші законо творці, які дуже зацікавлені в заміні молока, сметани і масла  пальмовою олією.

Звичайно, не всі. Але, як показав час, більшість активно долучилася до винищення мавп. Чому? Про це ми розповідали у публікації «Корів тепер доять на пальмах» («УК» 30. 08. 2013 р.).

Суть її така. Минулої осені депутати вкотре обіцяли розглянути законопроект №2172 «Про внесення змін до Закону України «Про молоко та молочні продукти». Чому виникла така необхідність?

Чинні нормативи передбачають у  молоковмісних продуктах не  менше 25% молочних компонентів. Цей показник часто значно нижчий. От і споживаємо ерзац-делікатеси, в яких замість молока або масла маємо пальмову олію. Це не лише обман, але, за твердженням дієтологів, дуже шкідливо для здоров’я.

Законопроект №2172  передбачає заборону виробництва продукції, в якій менш як 50% молока. При цьому виробник має чесно повідомити на  упаковці, що такий товар не молокопродукт, а рослинно-жирова чи тваринно-жирова суміш з додаванням молока.

Чому це не подобається противникам законопроекту? За даними продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO),  одна з українських компаній посідає 4 місце в Європі і 12 у світі за обсягами рослинно-молочних сумішей. Звідки така спритність, якщо корів в Україні — кіт наплакав? А навіщо вони бізнесмену, який дбає не про здоров’я нації, а про надприбуток за  рахунок здоров’я людей.

Як цього досягають? Кілограм пальмової олії коштує 11—15 гривень, а молочного жиру — 45 гривень. Але в олії — 99% жиру, тоді як у молокопродуктах — 72,5%. Значить, кілограм олії дорівнює майже 1,5 кг вершкового масла. Так пальми коровам перегородили дорогу. Селу, селянству, споживачам молокопродукції, державі — збитки. Бізнесменам — прибутки падають майже  з неба.

На щастя, не всі молокопереробники звабились на дармовщину. Чесні виробляють справді молочну продукцію. Але їм дуже важко конкурувати. Тому за останні 20 років кількість молокопереробних підприємств скоротилася вдвічі. Половина з них завершила рік зі збитками. Ті, які доять корів на пальмах, процвітають. Водночас відлучають українців від натуральної їжі, підривають економіку держави.

Проблема «пальмова олія — молоко», вважають експерти, не суто галузева. Йдеться про здоров’я нації, відродження села — без тваринництва йому не стати на ноги, а також про безпеку держави і міжнародний престиж галузі.

— Підвищивши показник молочності продуктів, як передбачається законопроектом, — наголошував у попередній публікації голова правління асоціації «Укрмолпром» Василь Бондаренко, — держава активізує роботу села. Адже підприємствам додатково треба буде 1—1,5 мільйона тонн молока для переробки. А це, орієнтовно, надходження в село додатково 4 мільярдів гривень. Нині ж їх вивозять за кордон.

Депутати на це не зважили ані восени 2013 року, ані тепер. Отже, є серед них зацікавлені в доїнні пальм, а не корів. Тож і споживаємо ерзац-продукти, долучаємося до нищення мавп. А замість нарощування поголів’я корів, чому мало сприяти внесення змін до законопроекту, маємо сталу тенденцію до їхнього зменшення й цього року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua