"«Заморожена» сонячна енергія"

9 квiтня 2014

Віталій ЮРКІВ
для «Урядового кур’єра»

Кабінет Міністрів України на початку березня запропонував перегляд «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій до рівня тарифу на електроенергію, яку виробляють за допомогою вітру. Внаслідок такої політики Мінпаливенерго інвестори вже ухвалили рішення «заморозити» всі проекти у сфері сонячної енергетики до моменту ухвалення остаточного рішення про розмір «зеленого» тарифу в Україні.

«Європейські інвестори готові вкладати кошти в розвиток альтернативної енергетики в Україні й закуповувати українське устаткування з урахуванням вимоги про «місцеву» складову (30% — із 1 січня 2014 року). Наше обладнання не гірше за європейське чи китайське. Але всі інвестори запитують, що буде з галуззю далі. І поки що немає жодних гарантій збереження «зеленого» тарифу, тому всі інвестиційні проекти «заморожено», — зазначив директор департаменту сонячної енергетики ПАТ «Квазар» (одного з найбільших виробників обладнання для сонячних електростанцій) Олександр Юденко.

Він також додав, що кілька інвесторів з Італії, Німеччини, США вже вклали кошти в розроблення проектів будівництва великих сонячних електростанцій, але очікують рішення уряду.

Експерт наголосив, що ухвалення 1999 року Закону «Про електроенергетику» дало змогу розвивати сонячну енергетику в Україні, створити робочі місця і забезпечити замовленнями українські підприємства, які працюють у сфері фотовольтаїки.

«У всіх країнах існує підтримка виробників обладнання для альтернативної енергетики. Наприклад, у Німеччині передбачено початкове кредитування банками цієї програми під найнижчий відсоток. В Україні такі  проекти здійснюють за рахунок власних і залучених коштів компаній під високий відсоток. Термін окупності проектів у сонячній енергетиці з чинним тарифом і вартістю українського обладнання становить 7 років», — заявив фахівець.

Він закликав уряд обговорити пропоновані новації з професіоналами в цій галузі, а не виправдовувати зниження «зеленого» тарифу. За його словами, більшість енергоблоків атомних електростанцій в Україні фактично вичерпали ресурс, і ці потужності необхідно компенсувати в міру виведення АЕС з експлуатації, зокрема завдяки електроенергії з відновлювальних джерел.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua