"Заощаджений мільярд"

10 жовтня 2014

Сфера державного управління є однією з найслабших ланок у процесі впровадження комплексних реформ. Саме тому з перших днів роботи новий Кабінет Міністрів ухвалив низку важливих рішень і працює над поліпшенням якості державного управління та підвищенням ефективності державної служби. Такими словами розпочав брифінг голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко.

«У квітні уряд прийняв постанову №85, згідно з якою граничну чисельність центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ) скорочено на 10%», — сказав посадовець. Наразі цю постанову реалізовано не повністю через ситуацію, яка виникла на сході та півдні країни. Тож процес не стосувався Міністерства внутрішніх справ і Міністерства оборони.

Як передає слова Костянтина Ващенка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, загалом нині у всіх органах виконавчої влади скорочено понад 27 тисяч державних службовців. Відповідно видатки з державного бюджету на виплату їм зарплат зменшено на мільярд гривень.

Також він розповів, що окремі ЦОВВ проаналізували свої функції і завдання та вирішили перевищити встановлений урядом показник. Так, Державна фінансова інспекція «звузила» кількість держслужбовців на понад 10%, Міністерство соціальної політики — на понад 12%, а апарат Державної пенітенціарної служби — на понад 15%.

Окрім цього, враховуючи необхідність оптимізувати видатки на утримання державного апарату, відповідні скорочення здійснили і місцеві органи виконавчої влади, хоча прямо постановою уряду це не було обумовлено. «В результаті стало зрозуміло, що, крім очевидних вигод для держбюджету від зменшення кількості держслужбовців, для того, щоб провести реальну реформу і підвищити якість державного апарату, треба серйозно проаналізувати функції, повноваження міністерств і відомств», — сказав керівник Нацдержслужби, додавши, що це був перший етап реформування держслужби.

Другим він назвав створення робочої групи, яка впродовж двох місяців працювала над питанням оптимізації системи ЦОВВ. А прийнята урядом постанова Кабінету Міністрів №442 від 12 вересня 2014 року дала змогу ліквідувати вісім контролюючих органів. Ще 10 нині перебувають у стадії реорганізації.

Також значно скорочено функції, усунено дублювання повноважень, які були сконцентровані в різних міністерствах і відомствах. «Це дасть можливість підвищити ефективність роботи структур, поліпшити бізнес-середовище і регуляторний клімат в Україні. Таким чином, робота, яку проводить уряд, має на меті підвищити стандарти роботи державної служби та якість послуг, які органи влади надають населенню», — резюмував посадовець.

Очікується, що за результатами цієї роботи кількість державних службовців центральних апаратів контролюючих органів буде скорочено на понад 47%, а по територіальних органах — на 16%.

Третій етап реформування тільки розпочинається. Він стосується проведення серйозного функціонального обстеження ЦОВВ в контексті децентралізації і передання більшої частини повноважень органам місцевого самоврядування. У цьому контексті Костянтин Ващенко наголосив: «Ми працюємо над лібералізацією системи державного управління, щоб частину державних функцій передати саморегульованим громадським організаціям та об’єднанням. Це, очевидно, буде наступною хвилею, коли разом із функціями відбудеться зменшення кількості державних службовців. Кількість — це не мета, а наслідок роботи, пов’язаної з оптимізацією структури і функцій, делегуванням повноважень і дерегуляцією державних структур. Лише так ми можемо говорити про реальне підвищення ефективності центральних і місцевих органів виконавчої влади».

Зокрема, Нацдержслужба, проводячи реформування системи державного управління, намагається не повторити помилок минулих років. Мається на увазі механічне скорочення, завдяки якому упродовж нетривалого періоду держслужбовців у нових органах державного управління побільшало. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua