"Запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість зведе його дебет з кредитом"

6 серпня 2014

З наступного року податок на додану вартість в автоматичному режимі відшкодовуватимуть експортерам та імпортерам на місяць раніше, ніж зараз. Таку можливість дасть нова система електронного адміністрування ПДВ (СЕА). Про це під час прес-конференції у столиці заявив голова Державної фіскальної служби України (ДФС) Ігор Білоус. 

Такі новації, за його словами, передбачено законодавчими змінами, внесеними до Податкового кодексу. СЕА почне діяти з 1 січня 2015 року і стане системним рішенням для ліквідації «податкових ям» та махінацій із цим податком.

«За допомогою електронного адміністрування буде забезпечено відповідність сум нарахованого та сплаченого ПДВ», — підкреслив Ігор Білоус.

Запровадження СЕА, впевнений керівник відомства, унеможливить формування фіктивного кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету, а це, своєю чергою, сприятиме підвищенню рівня надходжень податку до бюджету. Крім того, буде скорочено обсяг тіньової економіки в країні та витрати держави на адміністрування ПДВ.

«Така система підвищить прогнозованість процесу мобілізації ПДВ до державного бюджету. Надходження ПДВ вже сягає майже 40 відсотків  усіх податкових надходжень, і я переконаний, що потенціал цього податку для наповнення бюджету ще не вичерпано», — підкреслив голова ДФС.

СЕА складатиметься з трьох основних елементів: єдиного електронного реєстру податкових накладних; банку, в якому автоматично буде відкрито рахунки усім платникам ПДВ; бази даних митниці в частині інформації про імпорт та експорт товарів. Зокрема з 1 січня наступного року для всіх платників ПДВ в автоматичному режимі відкриють електронні рахунки в банку, який буде створений та підконтрольний Національному банку України. Усі податкові накладні реєструватимуть в Єдиному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді. А для цього платник повинен мати достатню суму податкового кредиту, підтвердженого зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та сплатою ПДВ при імпорті товарів, повідомляє прес-служба ДФС.

«Неможливо буде відшкодувати суму більшу за ту, яка накопичена на цьому рахунку. Крім того, це частково розв’яже проблему з контрабандою. Легалізувати «чорну» контрабанду у великому обсязі буде неможливо», — підкреслив Ігор Білоус.

Він переконаний, що наслідком запровадження СЕА стане зниження тиску на бізнес, зменшення впливу людського чинника та зменшення корупції. Буде скорочено кількість обтяжливих для бізнесу звірок та перевірок, зокрема по усьому ланцюгу постачань до виробника або імпортера. Нарешті, буде скорочено та спрощено звітність із ПДВ. При цьому основні правила обчислення ПДВ, до яких звикли платники, буде збережено.

Як раніше зазначав Ігор Білоус, запровадження СЕА зумовлено недоліками чинної системи адміністрування ПДВ. Остання дає змогу недобросовісним платникам уникати сплати податкових зобов’язань та безпідставно отримувати відшкодування ПДВ з бюджету шляхом формування фіктивного кредиту з ПДВ через фірми — «податкові ями». Унаслідок ПДВ не надходить до бюджету та розкрадається.

Тож СЕА має зіпсувати настрій махінаторам, поставити заслін зловживанням із ПДВ та збільшити бюджетні надходження.

Відділ економіки
та державного управління  «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua