"Зарубіжна преса про вибори: Україна завдає удару по Росії"

26 травня 2014

Іноземні ЗМІ активно коментують позачергові президентські вибори в Україні і перемогу Петра Порошенка вже в першому турі. При цьому увага акцентується на значенні цієї події не тільки для самої України та її відносин з Росією, а й для геополітичної ситуації загалом, передає УКРІНФОРМ

Американські та британські ЗМІ: Порошенко має шанс зменшити напруженість між Заходом і Росією

З переконливою перемогою на президентських виборах Україна надала проєвропейському мільйонеру Петру Порошенку «шанс вирішити конфлікт, який створив найбільшу напруженість між Заходом та Росією з часів холодної війни», пише The Washington Post. При цьому видання зауважує, що потужні виклики, які стоять зараз перед Україною, стануть серйозним тестом для політика.

Цю ж думку поділяє The New York Times: «Серед його головних завдань буде послабити напруженість з Росією». В той час як вибори відкрили нову главу історії України, перед паном Порошенком зараз стоїть вкрай важке завдання – спробувати заспокоїти і возз'єднати країну, яка була на краю фінансового краху і на межі громадянської війни, йдеться у статті.

Британська The Financial Times вважає, що Порошенко на посаді Президента України буде здатним зменшити розкол всередині України, а також навести «мости» з Російською Федерацією. «Олігарх, який вільно спілкується англійською, розцінюється як прагматична фігура, і при цьому його проєвропейська позиція врівноважується діловими зв'язками з Росією. Це може допомогти його здатності будувати мости як між розділеними українськомовним Заходом і російськомовним Сходом, так і з Москвою», – зазначає видання.

Водночас зауважується, що це завдання ускладнюватиметься тим, що наступний український Президент не матиме повноцінного мандату від тих східних українських регіонів, де зрив виборів озброєними проросійськими бойовиками, які минулого місяця захопили урядові будівлі в кількох містах, виявився більш масштабним, ніж прогнозувалося.

Американський журнал The Atlantic розмістив інтерв'ю з відомим міжнародним оглядачем The Economist Едвардом Лукасом, присвячене виборам 25 травня в Україні. Британський публіцист робить один із акцентів на тому, що голосування українців розвінчує російську пропаганду про «фашистів», які нібито керують Україною. «Таким чином, теза про те, що Україна перебуває у віданні фашистів – це повна маячня. Україною керуватиме чоловік, який займається виробництвом шоколаду», – підкреслив Лукас. На його переконання, вкрай низька підтримка виборцями представників «Правого сектору» та партії «Свобода» стала потужною відповіддю на кремлівські спроби «демонізації України».

Британський публіцист підкреслює, що, на відміну від Росії, де вже на початку виборчої кампанії відомо, хто стане переможцем, українці мали «реальний політичний вибір». «Так що це був серйозний виклик путінській ідеї керованої демократії», – пише він.

Ба більше, за оцінкою Лукаса, незважаючи на ті значні проблеми у голосуванні, з якими стикалися мешканці ряду східних регіонів та Криму, в Україні в цілому явка є «вищою, ніж на багатьох виборах у США» і «вражаючою» за європейськими стандартами.

Німецькі ЗМІ: Результати виборів в Україні – обнадійливий сигнал

Це майже маленьке чудо, як президентські вибори пройшли в Україні. З Петром Порошенком помірні сили здобули приголомшливу перемогу – і це після драматичних подій останніх місяців, йдеться у коментарі оглядача телеканалу ARD (Tagesschau.de).

Українці, які взяли участь у президентських виборах, дали обнадійливу відповідь, висловивши радикальним силам та кандидатам від правих екстремістів рішучу відмову. Можна лише сподіватися, що Росія це нарешті помітить.

Порошенко дав після своєї перемоги на виборах ще один важливий сигнал, оголосивши про проведення ще цього року дострокових парламентських виборів, адже цей крок вже давно назрів.

Незважаючи на ці обнадійливі ознаки, залишаються серйозні сумніви щодо того, чи вдасться Порошенку втілити великі надії виборців, передусім встановити мир і стабільність в країні. Одне слово, переможцю не позаздриш.

Українці в неділю подали чіткий сигнал, як для Заходу, так і для Росії: не робіть з нас іграшку ваших інтересів, дайте нам свободу дій, щоб ми самі вирішували, яким буде наше майбутнє, пише газета Stuttgarter Nachrichten. Попри проблеми на сході України, результати виборів є настільки чіткими, що Росії буде важко не визнавати їх.

Перемога на виборах в Україні проєвропейського політика Петра Порошенка є гарною новиною, адже він має всі передумови для об'єднання країни, вважає газета Weser Kurier (weser–kurier.de). Виборці чітко сказали, що хочуть орієнтації на Захід. Величезна явка, навіть у східних регіонах України, свідчить про бажання українців до змін. І міф, що в Києві задають тон і спираються на широку підтримку фашисти та націоналісти, виявився пропагандистською брехнею.

Результат виборів в Україні – сенсаційний з точки зору чіткого сигналу виборців, переважна більшість з яких обрали Петра Порошенка, покаравши при цьому Юлію Тимошенко як представника минулого, зазначає Badische Zeitung. На погляд видання, Україні потрібно негайно почати налагоджувати діалог між східними та західними регіонами. Тому, вважає оглядач, новообраний президент повинен розпочати переговори і з сепаратистами.

Польські ЗМІ: Впевнена перемога Порошенка є поразкою Путіна

У статті «Україна має президента і завдає удару по Росії» в газеті Rzeczpospolita автор Єнджей Бєлецький підкреслює, що впевнена перемога Порошенка за один тур є «патріотичним поривом українців по захисту держави» і означає, що країна уникне кількох чергових тижнів нестабільності, а можливо, і громадянської війни.

«Україна має також лідера, навколо якого може об'єднатися народ для проведення складних економічних реформ і відбудови державних структур», – наголошує видання. Ще однією доброю новиною для України є те, що ОБСЄ, попри окупацію Криму і проблеми з голосуванням на Донбасі, визнало, що вибори проведено без значних проблем. «Це – значне досягнення», – підкреслює у коментарі виданню речник ОБСЄ Томас Раймер.

Газета також наводить думку українського експерта Олега Рибачука, який у коментарі виданню наголосив, що російський проект «Новоросія» зазнав цілковитої поразки.

У публікації під назвою «Підтримаймо вибір України» журналіст видання Gazeta Wyborcza Вацлав Радзівінович підкреслює, що найважливішою інформацією з виборів є те, що вони відбулися і відбулися відразу в один тур. «В Україні після «кривавої лазні», яку влаштував Віктор Янукович, вже, напевно, є президент і влада, яку навіть при максимумі злої волі Москва не зможе назвати «хунтою», яка безправно керує країною», – зауважує автор.

Він підкреслює, що Росія кілька місяців веде проти України тотальну інформаційну війну і, можливо, навіть спробує поставити під сумнів результати виборів, оскільки їх не вдалося провести у багатьох районах Донецької та Луганської областей. Проте цей варіант автор називає «палицею з двома кінцями», оскільки в 1996 році, коли президентом Росії обирали Бориса Єльцина, вибори в Чечні через бойові дії взагалі не відбувалися, а під час першої виборчої кампанії Путіна в 2000–му році там знову була війна і вибори в кавказькій республіці були «імітацією». «Тому Москва, згідно з неписаним правилом, що в домі повішеного не варто говорити про мотузку, лугансько–донецький аргумент радше за все не використовуватиме», – припускає Радзівінович.

Позачергові вибори глави держави публіцист називає «кінцем важливого розділу», але «не кінцем драми України», адже новообраний президент змушений буде запровадити лад у Донецькій та Луганській областях, де сепаратисти і бандити тероризують жителів регіону.

За його словами, Росія не дасть Україні спокою. «Якщо Путіну не вдасться утримати всю Україну в орбіті своїх інтересів, то він зазнає поразки, яка в очах росіян перекреслить усі його здобутки. Адже нинішня еліта в Москві глибоко переконана, що Україна є невід'ємною частиною «русского мира», – пише автор.

Новий президент, на його переконання, йдучи дорогою до Європи, повинен буде «зіткнутися з економічними проблемами, пропагандою й іншим викликам з боку Москви». У цій боротьбі поляки, як тільки можуть, повинні підтримувати вибір України, підсумовує він.

Угорські ЗМІ: Українське керівництво зміцнилося, а його легітимність не може піддаватися жодним сумнівам

З обранням Петра Порошенка президентом України легітимність українського керівництва стане не просто міцнішою, а такою, що не піддається жодним сумнівам. Так прокоментував результати екзит–полів на виборахв в Україні 25 травня угорський політолог Ондраш Рац в ефірі місцевого Inforadio.

Експерт звернув увагу і на те, що Петро Порошенко, як і Рінат Ахметов, теж олігарх, але з ним не пов'язані гучні корупційні афери.

«Новий президент – відданий Україні, успішний бізнесмен, який схильний до пожертви за народну справу», – йшлося у передачі Inforadio.

ЗМІ ОАЕ: Українці голосували за єдність, незалежність та європейський вибір

Сотні українців в Еміратах голосували 25 травня з надією, що ці президентські вибори стануть першим кроком до стабілізації ситуації в країні. Про це зазначає еміратське видання The National, кореспондент якого спілкувався з українськими виборцями в ОАЄ.

 Зокрема, The National пише про українців Дениса та Інну Мусійчуків, які в неділю відвідали дільницю разом з дітьми, усі четверо у вишиванках. «Цей день знаменує собою важливий момент для українців у світі. Сьогодні голосує вся наша родина і друзі, тут і за кордоном. Нинішні президентські вибори надзвичайно важливі, адже країні загрожує війна, і новий президент зможе розібратися з ситуацією. Ми дуже сподіваємося , що все заспокоїться, Україна процвітатиме і стане стабільною і багатою країною», – сказав Денис Мусійчук.

Надзвичайний і Повноважний посол України в ОАЕ Юрій Полурез так прокоментував для The National позачергові президентські вибори: «Це надзвичайно важливий день для моєї країни, і ці вибори найважливіші. Сьогодні (25 травня – ред.) українці голосують за свободу, незалежність та європейський вибір», – зазначив дипломат.

Російські ЗМІ: Порошенко приміряє на себе костюм миротворця

Якщо Порошенко не зуміє найближчим часом знайти гроші і навести лад у країні, про його перемогу на безпрецедентно чесних виборах українські еліти та громадяни забудуть досить швидко, пише російське видання Грани.Ру. Водночас, як відзначає автор статті, у випадку нездоланних обставин, тобто війни на південному сході чи прямої російської агресії, більш імовірно, що нація згуртується навколо свого президента, аніж виступить проти нього.

«Взагалі Путін усупереч власній волі на деякий час стає союзником Порошенка, і чим безсоромнішою буде політика Росії стосовно України, тим більше шансів у переможця (Порошенка. – Ред.) стати справжнім національним лідером», – йдеться в статті.

Окрім того, як зазначає автор, підтримуючи сепаратистів та прагнучи занурити Україну у хаос, Путін грає на збільшення ставок. Втім, на його думку, зіграти на підвищення тепер можуть й українці.

Автор підкреслює, що Порошенко починає приміряти образ коректного миротворця. Він хоче зустрітися з Путіним, причому «чим раніше, тим краще», і вже зрозуміло, про що йтиметься. «До того ж Порошенко вже заявив, що процедуру інавгурації планують провести на Донбасі, і це означає, що до того часу або Путін евакуює своїх героїв, або їх звідти викинуть. Ось про це все український президент і бажає поговорити із російським», – йдеться в публікації.

Видання «Lenta.ru» звертає увагу на те, що Порошенко не має міцної підтримки в парламенті, а уряд контролюють прибічники Юлії Тимошенко. Порошенко напередодні виборів заявив, що не наполягатиме на відставці уряду і готовий співпрацювати із нинішнім прем'єром. Втім, водночас, додав, що «значна частина урядової команди», сформована за партійними квотами, потребує змін. Заразом закликав до розпуску Верховної Ради і проведення позачергових парламентських виборів. Для команди Тимошенко – як в парламенті, так і в уряді – це означає лише відтермінування, вважає автор статті.

При цьому видання цитує директора Центру політичних досліджень і конфліктології Михайла Погребинського, який вважає, що Юлії Тимошенко залишається чекати – поки ситуація в країні «стане настільки поганою, що знову постане питання перезавантаження всієї країни, і, в тому числі, переобрання Петра Порошенка». При цьому їй, на думку Погребинського, доведеться докласти значних зусиль для того, щоб зберегти власну партію. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua