"Заспівали діти разом у Тернах"

Олександр ВЕРТІЛЬ
23 травня 2013

МИСТЕЦТВО. У селі Терни Недригайлівського району на Сумщині пройшов 11-й обласний конкурс сільських дитячих хорових колективів «Співаймо разом!». Журі творчого турніру, який в Україні єдиний подібний, за усталеною традицією очолював уславлений земляк народний артист СРСР та України, лауреат Шевченківської премії професор Анатолій Мокренко.

Цього разу в конкурсі взяли участь 18 хорових колективів, у складі яких понад 400 сільських школярів. Хоч і складно було визначити кращих з кращих, адже кожен має власний творчий почерк, усе ж таки допомогли рідні стіни. Перше місце (до речі, вперше за всі роки участі) посіли господарі — хоровий колектив «Дзвіночок» Тернівської ЗОШ I — III ступенів (керівник Людмила Терещенко, концертмейстер Анатолій Мельник). Подарунок переможцям — тижневий відпочинок на березі Чорного моря.

Анатолій Мокренко з юними шанувальниками хорового співу. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Лауреати другого і третього місць — їх відповідно двоє і троє — одержали солідні грошові винагороди. Так само матеріально заохочені кращий соліст і хормейстер. Про це подбали незмінний спонсор конкурсу уродженець Тернів, а нині керівник однієї з будівельних компаній столиці Сергій Осиковий та відома аграрна компанія «Дружба - Нова» з Чернігівщини. Як підсумував результати Анатолій Мокренко, неухильно зростає виконавський рівень усіх учасників конкурсу, що свідчить про наполегливу роботу як учителів, так і учнів, які віддають перевагу хоровому співу. Разом з тим «Співаймо разом!» одержав чудовий резонанс у низці інших областей, зокрема Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській. Отже, відкриваються перспективи для того, щоб подібний огляд хорів сільських шкіл набув усеукраїнського статусу.

Сам же маестро як епіграф до пісенного свята акапельно виконав твір «Чом, чом, чом, земле моя?», останні слова якого потонули у шквалі бурхливих оплесків сотень учасників і гостей свята. У свої 80 Анатолій Юрійович перебуває в чудовій творчій формі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua