"Засудженим дозволили виходити в Інтернет"

Ірина ПОЛІЩУК
26 березня 2015

«Віднедавна засудженим у виправних центрах дозволили користуватись мобільними телефонами без обмежень, а в установах виконання покарань — згідно з графіком, під контролем адміністрації. Це стало можливо завдяки змінам, які внесли торік у Кримінально-виконавчий кодекс України, — повідомив під час «прямої лінії» Кабінету Міністрів начальник департаменту охорони нагляду і безпеки, режиму та контролю за виконанням судових рішень Державної пенітенціарної служби Микола Ільтяй. — В усіх установах обладнано місця, де ув’язнені можуть користуватися Інтернетом. Звісно, є обмеження щодо сайтів, які пропагують насилля тощо. Торік цією послугою скористалися понад три тисячі, а цього року — вже майже п’ять тисяч чоловік». 

Завдяки торішнім законодавчим новаціям засуджені до довічного покарання отримали право на довготривалі побачення з родичами. Практично всі установи, де перебуває ця категорія людей, обладнано кімнатами для тривалих побачень, і раз на три місяці вони можуть скористатися цим правом.

Окрім цього, пенітенціарна служба разом із Пенсійним фондом вирішує питання щодо оформлення відповідних соціальних виплат засудженим пенсійного віку. Нині 700 засуджених досягли пенсійного віку. Із них приблизно двісті вже отримують виплати, решта — оформляють документи.

«За останні роки кількість затриманих та ув’язнених значно зменшилась, — зазначив Микола Ільтяй. — Завдяки цьому ми маємо змогу покращити умови утримання, якість харчування тощо. Зменшення кількості ув’язнених позитивно вплинуло на установи виконання покарань. Адже чим менше засуджених, тим кращі результати виховної роботи, менше трапляється надзвичайних подій. Щодо статистики, то цього року сталось одне вбивство засудженого та втеча двох підлітків. Проте цих двох горе-втікачів буквально через кілька годин спіймали. Нині проблемними є установи виконання покарань і слідчі ізолятори в Луганській і Донецькій областях. Адже кримінально-виконавча система України нині не має змоги їх контролювати. Установи, розташовані на території, контрольованій українською владою, забезпечені всім необхідним, там проблем немає».

Щодо можливості переведення затриманих та ув’язнених, які перебувають у відповідних установах з неконтрольованої на контрольовану Україною територію, то в пенітенціарній службі наголошують, що вони хотіли це зробити, однак виникло кілька «але». З одного боку, так звана влада «ДНР» і «ЛНР» категорично не хоче цього робити, адже вони використовують засуджених, щоб ті на них працювали. З іншого — не всі засуджені та ув’язнені хочуть переводитись на іншу територію, оскільки все життя прожили саме там. Щоправда, є й такі, які після відбування покарання все-таки мають бажання переїхати. З цим є певні проблеми, адже люди не знають, як дістатись на територію, підконтрольну українській владі.

«Днями до мене звернувся ув’язнений, який через місяць звільняється. І він не знає, як дістатись на контрольовану Україною територію, — наголосив Микола Ільтяй. — Ми шукаємо шляхи виходу з цієї ситуації. До вирішення питання підключились і правозахисники. Тож невдовзі все з’ясуємо». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua