"Затьмарені свята"

Василь БЕДЗІР
13 квiтня 2013

ІНЦИДЕНТ

Не властивий закарпатцям «антиугорський» випад шкодить міждержавним відносинам

Коли Закарпаття відзначало 74-у річницю Карпатської України, а Угорська Республіка та етнічні угорці за межами цієї країни відзначали День національно-визвольної революції, в Ужгороді сталися події далеко не святкового характеру. На групу угорських школярів, які приїхали з екскурсією в рамках соціальної програми «Без кордонів», напали молоді люди, одягнуті у темний одяг і в грубі черевики. Ображали маленьких угорців, вік яких — від 6 до 16 років, називали їх «фашистами» і «мадярськими собаками», а також зірвали з їхнього одягу угорські кокарди. Напади сталися в двох місцях обласного центру.

Зухвала поведінка групи молодиків викликала реакцію офіційного Будапешта. Зокрема, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі звернувся з проханням до міліції та прокурора Закарпатської області розслідувати інциденти. Він усно повідомив про це міського голову Ужгорода Віктора Погорєлова та одного із заступників голови Закарпатської облдержадміністрації.

— Наш край завжди відзначався толерантним ставленням до будь-яких інших національностей, — прокоментував голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида цей інцидент. — Те, що сталося, виходить за межі цих наших традицій. Я звернувся до право?охоронців з вимогою знайти порушників громадського спокою, з’ясувати мотиви їхньої асоціальної поведінки, дати їй принципову оцінку.

А прокурор області Анатолій Петруня повідомив, що прокуратурою Ужгорода організовано та проведено перевірку щодо інциденту з угорськими туристами. За її результатами слідчий відділ Ужгородського міськвідділу міліції вніс відомості про цей факт до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Отже, розпочато досудове розслідування, його хід прокуратура Закарпатської області тримає на контролі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua