"Затверджено Порядок визначення переліку населених пунктів, в яких традиційно проживають національні меншини (спільноти) України"

5 березня

Кабінет Міністрів України схвалив Порядок визначення переліку населених пунктів, в яких традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот) України, або в яких такі особи складають значну частину населення. Про це повідомляє пресцентр Урядовий портал.

Це ще один крок в імплементації рекомендації Європейської Комісії щодо реалізації прав і свобод національних меншин.

«Ми продовжуємо ґрунтовну та послідовну роботу на шляху до членства в ЄС, зокрема це рішення забезпечить належні права на використання мов національних меншин (спільнот) України у населених пунктах, в яких вони традиційно проживають, або в яких такі особи складають значну частину населення», – прокоментувала рішення Віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона підкреслила, що порядок підготовлено у рамках імплементації оновленого законодавства про національні меншини (спільноти).

Документ був розроблений у діалозі з представниками національних меншин (спільнот).

«Держава має захищати права наших громадян, які належать до національних меншин, та особливо тих, чиї рідні домівки залишились зараз на тимчасово окупованих територіях. І саме активне оновлення українського законодавства за останній рік сприяє цьому. Передумовою також є інтеграція до європейського правового простору», – зазначив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

Згідно з Порядком, буде опрацьована офіційна статистична інформація щодо розподілу населення за етнічним походженням у кожному населеному пункті України за результатами останнього Всеукраїнського перепису населення, а також відповідні архівні документи, зокрема переписи.

«Затвердження Порядку визначення переліку населених пунктів, де традиційно проживають національні меншини (спільноти), або де вони складають значну частку населення – це передовсім складова загальної державної політики по відношенню до громадян України, які належать до таких спільнот, - зауважив Голова ДЕСС Віктор Єленський. – Ця політика спрямована на консолідацію українського суспільства, бо згуртування демократичного суспільства відбувається не на грунті уніфікації й знеособленні, а на основі поваги до цінності відмінностей, які, вплітаючись у суспільну тканину, дають синергійний ефект.», – наголосив Голова ДЕСС Віктор Єленський.

Довідково

Згідно з Законом України “Про національні меншини (спільноти) України”:



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua