"Зауваження кашу не зіпсували"

27 травня 2014

У день виборів Президента на дільницях майже всієї території нашої країни за перебігом легітимного волевиявлення громадян пильно стежили й міжнародні спостерігачі — майже 2000 зареєстрованих фахівців. Уже наступного дня опісля виборчих перегонів представники від різних делегацій означили свої висновки у формі офіційних заяв та безпосередньо під час спеціально організованих прес-конференцій.

Так, офіційні спостерігачі від Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ (6 осіб) розділилися на дві групи, щоб відвідати якомога більше виборчкомів 25 травня. Їхню увагу привернули Печерський, Солом’янський, Шевченківський, Подільський, Дніпровський райони столиці (52 виборчкоми) та окремі виборчі дільниці у Броварах і Борисполі.

За словами Генерального секретаря ГУАМ, Надзвичайного і Повноважного Посла Грузії в Росії Валерія Чечелашвілі, президентські вибори проведено в Україні згідно з її міжнародними зобов’язаннями та стандартами демократичних виборів Ради Європи, національним законодавством України та процедурами ЦВК. «Група спостерігачів задоволена результатами моніторингу всезагального виборчого процесу. Ми віримо, що ці справедливі вибори є початком нової фази розвитку Української держави», — резюмував він.

А члени групи довготривалих спостерігачів від канадської місії CANEOM відзначили поліпшення роботи виборчих комісій і дільниць, хоч і не оминули увагою проблему явки на окружні та дільничні виборчкоми. «Виборче право і цілісність процесу голосування, організація ЦВК виборів у професійний неупереджений спосіб», — такими тезами охарактеризувала виборчий процес депутат парламенту Канади, високий Комісар, постійний представник в ООН Рейнелл Андрійчук.

Представники ж Конгресу Ради Європи зі спостереження за достроковими місцевими виборами констатували відсутність тиску, залякувань, використання адміністративного ресурсу під час голосування. Керівник делегації Конгресу Гудрун Мослер-Торнстром наголосила: «Україні вдалося подолати найбільше проблем, які були в 2010 році під час виборів Президента». 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua