"Завод «Клотильда» позбувається відходів"

Василь БЕДЗІР
13 березня 2015

У селищі Великий Бичків, що на Рахівщині (Закарпаття), з 1868 року діяв завод «Клотильда», який займався хімічною переробкою деревини. Тоді на ньому  впроваджували найсучасніші виробничі технології.

За більш ніж століття оснащення безнадійно застаріло, попит на продукцію впав, а в 1990-ті роки підприємство остаточно зупинилося. На території лісохімзаводу застряг «мертвий вантаж» — десятки залізничних цистерн з відходами хімічного виробництва. Небезпечні рідини проникають у грунт, разом зі стічними водами потрапляють у Тису.

Добре, що допомогли сусіди з Угорщини. У межах спільного проекту «Запобігання погіршення якості води та розроблення заходів з відновлення її якості у Великому Бичкові» днями відбулося відкриття станції очищення грунтових вод та грунтів на території колишнього лісохімкомбінату. Кошти надала одна з європрограм. 

— Це не перший приклад нашої співпраці з угорцями, — зауважує голова Великобичківської селищної ради Одарка Зеленко. — Раніше разом із ними втілили в життя проект «Попередження погіршення якості води та розробка заходів з усунення її забруднення». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua