"Завзятих контролерів штрафуватимуть"

19 квiтня 2013

ДЕРЕГУЛЯЦІЯ

Уряд пропонує запровадити адміністративну відповідальність за порушення під час перевірки підприємців

Найближчим часом до Верховної Ради буде внесено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». У разі прийняття цього документа чиновники відповідатимуть за незаконні перевірки підприємців, повідомив під час урядового брифінгу голова Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський. 

Говорячи про основні аспекти документа, він зазначив, що за порушення порядку здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності для чиновників пропонуються санкції у вигляді штрафів на суму від 850 до 1700 гривень. Посадових осіб штрафуватимуть за порушення строків перевірок підприємців, порушення періодичності здійснення планових заходів державного нагляду (контролю), проведення перевірок за відсутності підстав, установлених законом, проведення перевірок без своєчасного письмового повідомлення або з порушенням строків подання такого повідомлення, здійснення заходів контролю поза межами встановлених для перевірки питань, проведення перевірки з питання, що не належить до компетенції органу нагляду (контролю) тощо. За повторне порушення протягом року передбачаються штрафи від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700—2500 гривень).

За незаконні перевірки підприємств винних каратимуть гривнею. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Михайло Бродський також зазначив, що Держпідприємництва отримає право складати протоколи про адмінправопорушення та брати участь у перевірках, які проводять органи контролю. «Держпідприємництва після звернення підприємців або у разі виявлення порушень під час перевірок подаватиме до суду адміністративні вимоги щодо чиновників», — зазначив посадовець.

Крім того, він нагадав, що незабаром набирає чинності закон від 02.10.2012 р. № 5404-VI, згідно з яким повне або часткове зупинення діяльності суб’єкта господарювання допускається за постановою адміністративного суду, ухваленою за результатами розгляду позову контролюючого органу. «З 1 липня 2013 року жодний орган не зможе закрити виробництво чи заборонити діяльність своїм рішенням. Тільки через суд», — цитує слова Михайла Бродського прес-служба відомства.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua