НАЦБАНК ІНФОРМУЄ.Голова Національного банку України Сергій Арбузов зробив заяву щодо майбутнього спрощення валютообмінних операцій для фізичних осіб. Пропонуємо вам повний текст документа:

 «Шановні панове!

 Національний банк України продовжує удосконалювати процедуру валютообмінних операцій для фізичних осіб. Ми переслідуємо дві мети. По-перше, спростити і зробити максимально зручними для населення операції з купівлі-продажу валют. По-друге, посилити контроль за роботою валютного ринку та унеможливити порушення вимог чинного законодавства, насамперед, Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

Постановою номер 278 Національний банк трохи відкоригував правила здійснення банками валютообмінних операцій.

При цьому ми враховуємо реакцію суспільства на введення цих правил. За необхідності ми готові запропонувати зміни в законопроект про валютне регулювання, який знаходиться на розгляді парламенту.

Разом з тим, уже зараз, враховуючи об'єктивні і суб'єктивні причини, ми тимчасово спрощуємо процедуру покупки банком готівкової іноземної валюти у фізичних осіб. Адже ми враховуємо розвиток курсової ситуації, технічну непідготовленість окремих банків, а також наближення чемпіонату Євро-2012. Яких змін варто очікувати? Їх - дві.

Перше. Ми дозволяємо банкам купувати валюту у фізичних осіб, незалежно від їх резидентності, при пред'явленні будь-якого документа, що посвідчує особу. При цьому копіювання документів не проводиться.

Друге. Фізична особа, яка підтвердила свою резидентність, може отримати в банку відповідну квитанцію про здійснення валютообмінної операції та довідку-сертифікат, які необхідні для здійснення подальшого зворотного обміну валюти.

Ці нововведення незабаром набудуть чинності і діятимуть до закінчення чемпіонату Євро-2012.

Відповідальність за реалізацію зазначених спрощень покладається на керівників банків. Щоб забезпечити належну роботу обмінних пунктів ми зобов'язуємо голів правлінь кожного банку роз'яснити своєму персоналу нові норми і вимоги Національного банку. Для нас головне, щоб населення вільно, зручно, без нарікань мало можливість здійснювати валютообмінні операції.

Підкреслюю: це - тимчасовий захід. Національний банк України і надалі вимагатиме від банків дотримання норм чинного законодавства, в тому числі і щодо валютообмінних операцій.

Підкреслюю: заявлений нами курс на лібералізацію валютного ринку з посиленням контролю за його функціонуванням зберігається».

forUm