"Землі дихатиметься легше"

28 вересня 2013

Співпраця між Україною і Північноатлантичним альянсом набуває конкретних перспектив і позитивної динаміки. Важливо те, що вона має прикладний характер і дає змогу вирішувати конкретні завдання, що стоять перед Україною та країнами-членами НАТО в гарантуванні цілісної безпеки в Європі, невід’ємною складовою якої є екологічна безпека. Про це на брифінгу, який відбувся під час останнього урядового засідання, розповів журналістам міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков.

Він нагадав, що 18 вересня 2013 року у штаб-квартирі НАТО як уповноважена особа українського уряду підписав Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів та Організацією НАТО з питань підтримки безпечного перезахоронення радіоактивних відходів, які утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР.

«Цей проект унікальний для НАТО, оскільки він перший в історії Альянсу, що охоплює питання радіаційної безпеки та є прекрасним прикладом того, яким має бути проект у контексті нових викликів безпеки», — зазначив міністр.

Основними завданнями щодо приведення в екологічно безпечний стан сховищ радіоактивних відходів урядовець назвав такі: проведення радіаційного обстеження цих об’єктів; проведення аналізу оцінки впливу об’єктів на навколишнє середовище; розроблення проектної документації; перезахоронення радіоактивних відходів (РАВ) на спецкомбінатах ДК «УкрДО «Радон»; дезактивація території сховищ.

Метою проекту є, по-перше, відтворення земельних ресурсів, земель оборони й відновлення військового майна, закріпленого за військовими частинами. По-друге, перезахоронення радіоактивних відходів, утворених внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР, у контексті загрози розповсюдження радіоактивних матеріалів. По-третє, зменшення негативного впливу радіоактивних відходів на навколишнє середовище та небезпеки для населення.

За словами Олега Проскурякова, підписання Імплементаційної угоди надало можливість українським органам державної влади здійснити реальні кроки до очищення території України від різноманітного техногенного сміття, повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів. Так, за допомогою країн-членів НАТО поступово розв’язується проблема зберігання та ліквідації сховищ радіоактивних відходів. Поступово створюються правові підстави  для здійснення комплексу заходів реабілітації військових територій, де розташовано сховища радіоактивних відходів, та перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР.

За допомогою партнерів мінімізується загроза розповсюдження цих радіоактивних матеріалів, істотно зменшується їх негативний вплив на навколишнє середовище і безпеку для населення та ризик потрапляння радіоактивних джерел в незаконний обіг. Ще одним важливим чинником Олег Проскуряков назвав відчутне поліпшення стану радіаційної безпеки, зменшення рівня соціально-психологічної напруги в регіонах, яка часто пов’язана з розташуванням місць зберігання радіоактивних відходів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua