"Земля горить під ногами «призраків»"

Олена ОСОБОВА
25 грудня 2014

34-річний бойовик угруповання «Призрак» донедавна був працівником аварійно-рятувальної частини ГУ ДСНС України в Луганській області. До лав терористів пристав, коли вони захопили цей підрозділ у селі Лоскутовка. І одразу став зрадником: повідомив сепаратистам «ЛНР» про місця зберігання техніки, запчастин та піротехнічних засобів. 

Перейшов на їхній бік та займався зведенням блокпостів, чергував на них зі зброєю, ремонтував військову техніку, а також брав участь в бойових діях проти українських військ під Слов’янськом. А тут, мабуть, отримав завдання зібрати розвіддані, але на першому ж блокпосту його заарештували співробітники Служби безпеки України.

Як повідомляє прес-служба відомства, відповідно до норм чинного законодавства, за участь у діяльності терористичної організації йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.

На такий самий строк вже «навоював» і 37-річний житель Попасної, за сприяння якого бойовики «ЛНР» атакували позиції українських військових у Донецькій та Луганській областях. Співробітники спецслужби з’ясували, що в липні 2014 року цей чолов’яга встановив контакт із терористичним угрупованням «Луганська народна республіка» і відтоді повідомляв бойовикам про розташування та стан укріплень українських блокпостів, дислокацію підрозділів та чисельність ЗС України, переміщення техніки. Приїжджаючи на блокпости сепаратистів, він не лише в деталях передавав їм зібрану інформацію, а й власноруч наносив відповідні позначки на топографічні карти.

Утім, якщо влітку цього року інформатор збирав такі відомості для терористів поблизу м. Артемівська Донецької області, то в жовтні — листопаді він працював уже на Луганщині. Крім того, правопорушник здійснював корегування роботи артилерії та БМ-21 «град» під час обстрілів сепаратистами позицій українських військовослужбовців біля рідного міста.

Місто Попасна Луганської області визволили у липні. Відтоді воно багато разів підпадало під артилерійські та мінометні атаки бойовиків. Лише у жовтні — листопаді цього року терористи атакували Попасну понад 10 разів. Населений пункт зазнав значних руйнувань, непоодинокі людські жертви. Так, лише в результаті 40-хвилинного обстрілу з «градів» 25 жовтня у місті розірвалося понад 20 ракет. 10 місцевих жителів зазнали поранень, одна людина загинула. За один день грудня по місту здійснено 73 гарматні постріли, внаслідок чого пошкоджено 36 житлових та інших споруд.

Своїх бойовики не жаліють — це напевне. І знання місцевості та людей використовують задля грабунку. Щоправда, й люди вже не просто дивляться на форму тих, хто приходить в хату. Отака «трійка» завітала до фермера Олександра Гладченка у Старобільському районі й вимагала віддати 20 тисяч доларів. Одягнені були наче бійці батальйону «Айдар». Та чоловік устиг сховатися і викликати міліцію та справжній «Айдар». Співробітники СБУ у зловмисників вилучили незареєстровану зброю, різні посвідчення, набої, документи і гроші. Тепер вивчають вилучене, а псевдо-айдарівців передали до військової прокуратури. А батальйон закликає місцевих жителів у разі наявності погроз, шантажу чи мародерства невідомих звертатися до них. Земля горітиме під ногами таких бандитів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua