"Землю повертає прокуратура"

Олена ІВАШКО
14 березня 2015

Під постійною увагою органів прокуратури області перебуває питання захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин. Зокрема багато порушень законодавства виявлено під час надання Миколаївською міською радою земельних ділянок на території лісового урочища Жовтневе поблизу так званого царського села на узбережжі Бузького лиману. Для повернення державі лісових земель площею 6,4 га вартістю майже 9,4 мільйона гривень заявлено до суду 51 позов, з яких вісім на цей час уже задоволено. Розпочато три кримінальних провадження, зокрема щодо судді одного з місцевих судів.

Встановлено, що у 2008 році суддя виніс 21 рішення, якими зобов’язано управління земельних ресурсів у місті Миколаєві затвердити проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок та видати державні акти на право власності на них. На підставі цих судових рішень 21 громадянинові незаконно видано державні акти про право власності на земельні ділянки державного лісового фонду, розташовані в урочищі Жовтневе без їх вилучення у встановленому законом порядку з постійного користування ДП «Миколаївське лісове господарство» та без погодження обласного управління лісового та мисливського господарства. Триває досудове розслідування, яке проводить слідчий відділ прокуратури області.

Також прокуратура подала до суду 16 позовів про визнання незаконними та скасування рішень Миколаївської міської ради, якими незаконно передано громадянам у приватну власність земельні ділянки площею 1,5 га вартістю 3,1 мільйона гривень для будівництва індивідуальних житлових будинків у мікрорайон Леваневців, які розташовані в межах прибережної захисної смуги Бузького лиману за 9—30 метрів від води. Справи перебувають на розгляді.

Така сама ситуація склалася і під час використання земель, розташованих у межах нормативно визначених прибережних захисних смуг. Передовсім це стосується узбережжя Чорного моря, де замість розвитку та збереження курортів посадовці продовжують приймати незаконні рішення про надання земель для цілей, що не мають стосунку до рекреаційної діяльності.

Зокрема Березанська райдержадміністрація передала 14 громадянам у приватну власність земельні ділянки площею 1,4 га вартістю шість мільйонів гривень, які фактично розташовані у пляжній зоні Чорного моря біля с. Морське. Суд уже задовольнив десять позовів щодо повернення державі  одного гектара цих ділянок ринковою вартістю 5 мільйонів гривень.

Торік розпочато 16 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин, з яких шість скеровано до суду. За документами реагування відшкодовано 34 мільйони гривень, до відповідальності притягнуто 167 посадовців. Цього року прокурори розпочали дев’ять кримінальних проваджень за фактами незаконних оборудок із землею. Суди задовольнили позовні вимоги прокурорів про повернення державі або громадам майже  450 гектарів вартістю 15 мільйонів гривень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua