"Зерновий сектор працює на форвардних засадах"

10 квiтня 2014

Продовольча безпека в державі, підвищення конкурентоспроможності продукції аграрного сектору на внутрішньому і зовнішньому ринках, соціальні проблеми села — ці питання порушив під час наради щодо ситуації в агропромисловому комплексі та перспективи його розвитку в поточному році Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Учасники зустрічі обговорили ситуацію в агропромисловому комплексі та перспективи його розвитку цього року. Окрему увагу приділили проведенню цьогорічної посівної кампанії.

Так, міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка доповів про хід весняно-польових робіт. Він наголосив, що посів ранніх ярих зернових і зернобобових культур проведено на 89% площ. На ранніх посівах ярого ячменю, пшениці та вівса отримано сходи. Триває посів буряків (цією культурою вже засіяно 70% відведених площ). А ще розпочато посів кукурудзи та соняшнику.

Як передає слова міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, аграрні підприємства 11 областей завершили перше підживлення озимих культур на всій прогнозованій площі. Із посіяних 7,8 мільйона гектарів озимих зернових у доброму і задовільному стані перебуває 94%. Тож міністр спрогнозував посівну площу ярих культур в усіх категоріях господарств під урожай 2014 року (без урахування можливого пересіву) на рівні 18,3 мільйона гектарів.

Продовжуючи тему, він зазначив, що державну підтримку в зерновому секторі здійснює Аграрний фонд через закупівлю зерна врожаю 2014 року на умовах форварду. Об’єктами таких закупівель названо пшеницю, жито, ячмінь, овес та гречку.

Підбив підсумок вищесказаного Прем’єр-міністр: «Потрібно проаналізувати питання актуальності нинішніх мінімальних інтервенційних цін на форвардні закупівлі, враховуючи економічні реалії». Невідкладне завдання Державної фінансової інспекції — провести перевірку фінансової діяльності ПАТ «Аграрний фонд», Державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний фонд» та ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація України», результати якої доповісти Кабінету Міністрів. А Державна інспекція України з контролю за цінами, згідно з дорученням глави уряду, має перевірити цінову ситуацію на ринку нафтопродуктів і встановити об∂рунтованість підвищення цін на відповідну продукцію. До речі, Міненерговугіллю слід «ресурсно наситити ринок нафтопродуктів». Мінагрополітики разом із Національним банком опрацюють додаткові можливості з рефінансування банківської системи для надання кредитної підтримки вітчизняним аграріям. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua