ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН

Кількість «пенсійних» запитань на урядову телефонну «гарячу лінію» зросла майже втричі

Серед головних державних соціальних гарантій для непрацюючих людей є питання пенсійного забезпечення. У цьому році надійшло більш як 11,5 тисячі звернень з цієї проблематики, порівняно з останніми чотирма місяцями 2012 року їх кількість зросла майже вдвічі. Після прийняття Кабінетом Міністрів 15 квітня 2013 року постанови «Про підвищення розмірів пенсій у зв’язку із зростанням середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні» надходять звернення стосовно проведення перерахунку та підвищення пенсійних виплат. Турбують громадян також питання щодо правильного нарахування основного розміру пенсійного забезпечення. Не залишилися поза увагою і питання стосовно нарахування і виплати доплат до пенсії та умов її призначення.

Підвищення пенсії — хороший сюрприз. Фото з сайту visualphotos.com

Після прийняття Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» громадяни продовжують звертатися з питань, пов’язаних із впровадженням пенсійної реформи. З початку цього року на урядову телефонну «гарячу лінію» вже надійшло 24 звернення з цих питань (за увесь минулий рік надійшло 34 звернення). Численні питання стосуються передусім віку виходу на пенсію жінок. Якщо торік заявників найчастіше цікавило питання щодо віку, з якого надається право на призначення пенсії, то в цьому році вони зверталися здебільшого з проханнями стосовно зниження пенсійного віку для жінок.

Наприклад, жителька міста Кривого Рогу Дніпропетровської області звернулась із пропозицією дозволити жінкам виходити на пенсію у 55 років, як це було раніше. Департаментом пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України надано роз’яснення заявниці щодо поетапного підвищення пенсійного віку для жінок. Також поінформовано, що її пропозиції обов’язково будуть опрацьовані під час підготовки змін до чинного законодавства.

Жительку міста Полтави цікавило питання, чи буде повернено вихід на пенсію жінкам у віці 55 років, оскільки до 40 років важко знайти роботу. Департаментом пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України надано роз’яснення заявниці щодо дострокового виходу на пенсію.

Також заявників цікавило питання щодо порядку дострокового виходу на пенсію. Так, жителька селища Куп’янськ-Вузловий Харківської області звернулася з питанням, в якому віці жінка передпенсійного віку має право вийти на пенсію, якщо вона перебуває на обліку в Центрі зайнятості як безробітна. Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області заявниці надано роз’яснення положення Закону «Про зайнятість населення», які стосуються суті порушеного питання.

Жителька міста Києва просила надати роз’яснення, чи має вона право достроково вийти на пенсію згідно з пенсійною реформою. Головним управлінням Пенсійного фонду України в м. Києві заявниці роз’яснено порядок виходу на пенсію жінок при наявності необхідного віку.

Отже, впровадження пенсійної реформи потребує додаткового опрацювання та докладнішого вивчення проблем громадян передпенсійного та пенсійного віку, оскільки останнім часом значно загострюються проблеми пенсійного забезпечення та зайнятості населення, зокрема похилого віку.