"Жодної угоди не призупинено"

17 вересня 2013

Договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД було одночасно ратифіковано і Києвом, і Москвою. У документі, підкреслив під час виступу в ефірі одного з вітчизняних телеканалів Прем’єр-міністр Микола Азаров, є дуже важливий пункт. Він стосується трубопровідної системи Російської Федерації: «Згідно з ним ми можемо напряму замовляти доставку газу з Туркменістану, прокачування нафти». Микола Азаров зазначив, що російська сторона відстрочила набрання чинності цього пункту, але в 2015 році він повинен запрацювати.

Ця тема вкрай актуальна для нашої держави, адже чинна газова угода з Росією завдає значних збитків Україні. Тож Прем’єр висловив думку, що відносини між державами слід будувати виключно на принципі рівноправності: «І я впевнений, рано чи пізно ця точка зору буде і в діях керівництва Росії. Ми зуміємо вибудувати взаємовигідні відносини».

Глава уряду також висловив упевненість, що Росія не припинить якихось угод з Україною про взаємну торгівлю. «Росія офіційно на вищому рівні про припинення конкретних угод про взаємну торгівлю не заявляла, жодне з положень про взаємну торгівлю не призупинено. І ми розраховуємо, що цього не буде», — сказав Микола Азаров.

Останнім часом активізувалися контакти на вищому рівні з керівництвом Російської Федерації, і обидві сторони висловили думку, що жодні українсько-російські «торговельні війни» в принципі не можливі. «Ті інциденти, які були на митниці, зараз врегульовано», — додав Прем’єр. При цьому він наголосив, що Угода про асоціацію, включаючи зону вільної торгівлі, яку Україна має намір підписати з Євросоюзом, не перешкоджатиме планам на розширення співпраці з Митним союзом. Цю точку зору також поділяють представники Євросоюзу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Продовжуючи тему євроінтеграційного поступу, глава уряду зазначив, що у разі підписання Угоди про асоціацію майбутній рік стане для України перехідним періодом. Упродовж нього набуде чинності тільки обмежена кількість норм, передбачених угодою стосовно зони вільної торгівлі. «Ми самі до цього не готові і самі просили про відстрочення деяких положень», — сказав Микола Азаров. У цьому контексті він зауважив, що українська продукція багатьох галузей: кондитерської, м’ясо-молочної, швейної — повинна відповідати вимогам Євросоюзу. А це серйозні заходи з модернізації виробництв, на що потрібен час.

Актуальним також буде і питання конкуренції на українському ринку, бо, зокрема, європейські виробники холодильників продаватимуть свою продукцію за ціною, нижчою від вітчизняних. Тому Україна має підготуватися до такої конкуренції.

Окремо Микола Азаров спростував інформацію, що з’явилася в деяких ЗМІ, про заборгованість бюджетникам і пенсіонерам на суму 1 мільярд гривень. «Перед бюджетниками, пенсіонерами жодної заборгованості немає», — заявив глава уряду.

Втім, Прем’єр визнав, що є заборгованість перед шляховиками на суму 800 мільйонів, і запевнив: «Я приймаю цей факт, але за соціальними виплатами жодної заборгованості немає».

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua