"Зі складним об’єктом упорались за тиждень"

Оксана МЕЛЬНИК
2 квiтня 2013

РЕКОНСТРУКЦІЯ

Сихівський район Львова очікує якісного  водопостачання

Попри те що загалом проблему водопостачання у Львові розв’язано кілька років тому, труднощів із забезпеченням питною водою у майже мільйонному місті не бракує: старі водогони давно вичерпали свій ресурс і з’їдений корозією метал перетворюється на решето. Отож дефіцитна вода не доходить до споживачів, а витікає дорогою до Львова. Через що два роки тому довелось перекрити та від’єднати від забірного водогону кілька свердловин, які подають з надр питну воду.

— На цій ділянці водозабору у Старому Селі трубопровід так зруйнувався, що вже не допомагали тимчасові «латання»: з трьох свердловин дві працювали, як мовиться, «на ставок», — розповів начальник водозабору «Бібрка» Василь Гасинець. — Ми постійно ремонтували, ставили хомути, заварювали дірки, але за якийсь час труба знову протікала. Торік комунальники були змушені чи не щомісяця ліквідовувати аварії у Старому Селі.

Довелося замінювати водогін, адже згаданий водозабір забезпечує водою споживачів одного з найбільших житлових районів міста — Сихівського. Загалом проклали 360 метрів нового водогону, що дасть змогу ввести в експлуатацію 3 свердловини та збільшити обсяг подачі води на 11 тисяч метрів кубічних за добу й стабілізувати водопостачання цілого Сихівського району. Тож перебоїв з водою у густонаселеному районі поменшає.

Працювати довелось, розповів головний інженер ЛМКП «Львівводоканал» Валентин Вольський, попри холодну погоду, по коліна у воді, дошкуляли снігопади й дощі, але роботи необхідно було завершити до весняної відлиги, адже водопровід пролягає по заболоченій території, торфовищах і у весняно-літній період техніка туди не заїде. Тож скористалися можливістю оперативно замінити аварійну ділянку, поки земля замерзла. За тиждень водоканалівці впоралися зі складним об’єктом. Обійшлася заміна водозабору у 350 тисяч гривень.

Але вода зі Старого Села не одразу надійде у помешкання сихівчан. Ще належить виконати, зокрема, промивання й дезінфекцію, перевірити якість води у лабораторії, і тільки коли переконаються, що вона відповідає стандартам за всіма параметрами, її подадуть до міста.

«Львівводоканал» продовжує реконструкцію водозаборів. Наприкінці минулого року водоканалівці завершили перший етап реконструкції водозабору «Мальчиці» — одного з шести таких об’єктів західної групи, які забезпечують водою Залізничний район Львова. За кошти держбюджету оновлено технологічне обладнання на шести артезіанських свердловинах, встановлено ультразвукові витратоміри, прокладено нові збірні водогони. Тривають роботи із заміни аварійної ділянки водогону Зарудці — Львів, яким подається вода до помешкань жителів Шевченківського та частини Личаківського районів Львова. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua