"Зиму очікуємо спокійно"

21 вересня 2013

Вчора члени Кабміну доповіли у Верховній Раді про виконання цьогорічного бюджету і про принципи його формування наступного року. Так, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов запевнив про відсутність заборгованості із зарплати в бюджетній сфері та із соціальних виплат: «Немає заборгованості в бюджетній сфері, а заборгованість на підприємствах державної та іншої власності скоротилася на 13%. Щодо соціальної допомоги, то ми не маємо якихось тривалих заборгованостей. Ми все закриваємо вчасно».

Він також окреслив ситуацію з підготовкою ЖКГ до зими: «По НАК «Нафтогаз» немає жодних проблем, ніхто не планує розрахунків векселями. Необхідна кількість газу до газосховищ закачується, і ми однозначно спокійно очікуємо опалювального сезону. Там проблем немає», — цитує УНІАН.

Про плани уряду зменшити надання державних гарантій у державному бюджеті на 2014 рік на 60% — із 50 мільярдів гривень до 30 — розповів з парламентської трибуни перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський. За його словами, уряд спробує проводити стриману політику, яка не чинитиме тиск на ведення господарської діяльності.

Водночас Кабінет Міністрів не може остаточно сформувати бюджет на 2014 рік, зокрема його прибуткову й витратну частини, через ухвалення Верховною Радою нових законів, які, з одного боку, збільшують доходи, а з іншого — потребують додаткового бюджетного фінансування. «Є кілька чинників, не залежних від уряду, які мають вагомий вплив на формування проекту державного бюджету на 2014 рік», — уточнив фахівець.

Зокрема, на розгляді Верховної Ради перебувають законопроекти, які можуть забезпечити додаткові надходження до бюджету на суму приблизно 9,6 мільярда гривень. Також є законопроекти, які можуть призвести до значних витрат на суму майже 9 мільярдів. Крім того, є проекти законів, які потребують додаткового фінансування — близько 17,5 мільярда.

«Ці законопроекти зареєстровані за останні два тижні, тобто з 1 по 15 вересня. Ясна річ, що ми не могли їх враховувати або оцінювати і резервувати кошти в разі їх ухвалення», — резюмував Анатолій Мярковський. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua