"Злочинцям доведеться відповідати за законом"

Павло КУЩ
9 квiтня 2014

У відкритому донецькими правоохоронцями карному провадженні про участь у масових безпорядках, під час яких було вбито Дмитра Чернявського, 13 особам оголошено про підозру. Як повідомив начальник головного управління ДСНС України в Донецькій області Костянтин Пожидаєв, один із підозрюваних затриманий і опинився у СІЗО, ще вісім учасників бійки перебувають під домашнім арештом, а інші поки що відпущені під певні особисті зобов’язання. Також правоохоронці розповіли: є конкретний підозрюваний у вбивстві, але його поки не затримали. 

Журналістам навіть показали фотографію чоловіка, який, є всі підстави вважати, завдав ножем Дмитру смертельного поранення. Також правоохоронці мають відеозапис, де зафіксовано, як підозрюваний відходить від потерпілого і ховає ніж у рукав.

Як відомо, 13 березня в Донецьку на центральній площі імені Леніна одночасно відбувалися два мітинги, на які зібралися донеччани, які виступають за єдину Україну, та їхні опоненти — проросійські активісти. Саме останні й затіяли бійку, в результаті якої загинув 22-річний представник «Батьківщини», а ще 26 людей отримали різноманітні травми.

Прокуратура Донецької області взялася перевірити дії (чи бездіяльність) співробітників правоохоронних органів, які б мали забезпечити громадський порядок під час мирних акцій.  Закономірні запитання з’явилися й до органів місцевого самоврядування, які дали дозвіл на одночасне проведення мітингів за участі людей із протилежними політичними поглядами.

Зважаючи на попередній сумний досвід, міліція тепер звернулася до місцевої влади з клопотанням про припинення у місті політизованих масових акцій. «Ми вже подали заявку на виконавчу владу Донецька з проханням заборонити проведення мітингів на площі Леніна», — підтвердив керівник обласного управління міліції.

Костянтин Пожидаєв також застеріг осіб, які, аби вкотре спробувати дестабілізувати ситуацію в регіоні, планують у найближчі дні заблокувати роботу пропускних пунктів на українсько-російському кордоні. «Міліція готова до цієї акції, — запевнив він. — Тому якщо гарячі голови захочуть там вдатися до масових безпорядків, я завчасно закликаю їх не робити цього».

За наявною у Державної прикордонної служби України інформацією, у Новоазовському районі Донецької області радикально налаштовані проросійські активісти у ході акції «Ввічливий протест» збираються створити штучні перешкоди для руху через державний кордон. Правоохоронці нагадують: такі дії відповідно ст. 341 КК України караються арештом строком до 6 місяців чи обмеженням (позбавленням) волі на 3 роки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua