"Злочинний клубок довкола нафтопродуктів"

Євдокія ТЮТЮННИК
31 сiчня 2015

На початку 1960-х років минулого століття, відколи  на Чернігівщині відкрито нафтові й газові родовища та встановлено свердловини, з’явилися тут і охочі незаконно поживитися з них. Нині боротьба з кримінальними ділками стала особливо актуальною.

Кілька місяців тому на території Прилуцького району стався резонансний злочин: невідомі обстріляли автомобіль УАЗ, у якому патрулювали охоронці з НГВУ «Чернігівнафтогаз» та Прилуцького міськвідділу ДСО. Злочинці ретирувалися, а під час розслідування було встановлено коло причетних до розкрадання нафтопродуктів осіб. Після отримання санкції на їхній обшук було виявлено та вилучено трактор, автомобіль ЗІЛ-130 і металеві ємності різного об’єму із залишками нафтопродуктів усередині. Також правоохоронці напали на слід злочинців з інших областей.

«За результатами проведення аналізу отриманих матеріалів та згідно із вказівкою керівника УМВС Вадима Філашкіна було створено спеціальні мобільні групи з числа працівників обласного управління служби  боротьби з економічною злочинністю, УБОЗ та міськрайвідділів, які здійснювали цілодобове патрулювання в південних районах для виявлення та затримання зловмисників», — зазначили працівники Центру зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернігівській області.

Правоохоронці вилучили знаряддя злочину й 10 тонн нафти. Фото надано центром зв’язків з громадськістю УМВС України

Завдяки розмотуванню величезного клубка злочинної схеми у сфері розкрадань у паливно-енергетичному комплексі країни працівники правоохоронних органів затримали осіб, які організовували незаконні врізки у нафтопроводи та розкрадання нафтопродуктів на території Талалаївського і Варвинського районів області.

Під час однієї з нічних спецоперацій мобільна група виявила автомобіль ЗІЛ-130 з великою металевою бочкою, заповненою рідиною чорного кольору з характерним запахом. Також між Талалаївкою та селом Харкове було виявлено місце несанкціонованої врізки в нафтопровід.

За словами т. в. о. начальника УМВС України в Чернігівській області підполковника міліції Вадима Філашкіна, така сама спецоперація на території Варвинського району виявила і затримала групу із Сумської області у складі трьох осіб, які незаконно під’єдналися до нафтопроводу та  крали нафтопродукти через спеціальний шланг у цистерну автомобіля.

Усіх зазначених осіб затримано. Вилучено транспортні засоби, знаряддя злочину та нафту вагою близько 10 тонн.

Правоохоронці запевняють, що покарання не обмине і переробників украденої нафти, які займалися збутом уже готової продукції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua