"Злодіїв спокусило бронзове ягня"

Роман КИРЕЙ
4 квiтня 2015

Хто не знає Шевченкового «Мені тринадцятий минало, я пас ягнята за селом…» Саме такому Тарасові-підлітку земляки свого часу й створили бронзовий пам’ятник і встановили його на в’їзді в с. Шевченкове Звенигородського району. Автор композиції, український скульптор Анатолій Кущ, зобразив малого Тараса, який спирається на палицю, а поруч  ягня — як нагадування подорожнім, що геніальний поет, художник, громадський діяч Тарас Шевченко зростав у цьому селі в сім’ї кріпака. В одну з ночей наприкінці березня вандали зрізали та викрали частину скульптури — ягня. Очевидно, щоб реалізувати метал, який нині коштує недешево.

Місцевий фермер, садівник Микола Олійник, біля саду якого і було встановлено пам’ятник, першим помітив зникнення. Згадує, що це вже друга спроба знищити дорогий українцям символ. Перша була років сімнадцять тому. Однак тоді скульптуру відновили. Садівники підтримували її в належному стані, завжди прибирали це місце.

Таким був пам’ятник Тарасові. Фото з інтернет-ресурсу

— Таке неподобство могли вчинити тільки негідники, — наголошує Микола Олійник. Їх треба знайти й покарати публічно, аби іншим не кортіло.

Односельці Олійника також з обуренням сприйняли звістку про вчинену крадіжку.

Зараз правоохоронці вживають заходів, щоб відшукати зловмисників. На місці події працює слідчо-оперативна група Звенигородського райвідділу міліції. Жителі Шевченкового вірять, що справу не затягуватимуть, а вандалів обов’язково покарають. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua