"Змінено систему опублікування результатів дисертацій"

29 серпня 2013

У процесі реформування адміністративної системи держави підготовку та атестацію наукових кадрів вищої кваліфікації у 2011 році віднесено до компетенції Міністерства освіти і науки. Відтоді ця робота здійснювалась безперервно і в короткий термін набула нової якісної визначеності, хоч виникали певні складнощі через потребу суттєвих нормативно-правових, структурних і організаційних змін.

Слід зазначити, що міністерство взяло курс саме на оптимізацію механізму атестації науковців вищої кваліфікації. Наслідком проведеної роботи стало значне скорочення мережі спеціалізованих вчених рад як головної ланки атестації. Так, за три останні роки кількість спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій скоротилася більш як на 18 %, а експертних рад — на 29%  при збереженні загальних кількісних показників захисту дисертаційних робіт. 

Значне скорочення ме?режі спеціалізованих вчених рад ніколи не розглядалося міністерством як самоціль, а підпорядковувалося єдиній меті — підняти якісний рівень дисертаційних досліджень. За три останні роки система атестації науковців вищої кваліфікації набула більшої принциповості, на що вказує вагоме зростання показників скасування рішень спеціалізованих вчених рад та відмов у видачі дипломів кандидата та доктора наук. Так, у 2010 році налічувалось 13 відмов, а у першому півріччі 2013-го — 24.

Атестаційна колегія міністерства обов’язково вживає передбачені нормативно-правовою базою стягнення аж до закриття спеціалізованих вчених рад та позбавлення на певний термін окремих науковців права участі в атестаційному процесі.

Кожен учений повинен сказати своє слово в науці. Фото з сайту lekpravda.com

Нині університети та наукові установи країни можуть запрошувати іноземних науковців до складу своїх спеціалізованих вчених рад, а також  наукових керівників, консультантів і опонентів для  здобувачів наукових ступенів. З метою повнішої інтеграції української науки у світовий науково-освітній простір з вересня цього року змінено систему опублікування результатів дисертаційних досліджень. Нині кожен науковець, який прагне захистити дисертацію, зобов’язаний публікувати результати свого дослідження в іноземних наукових фахових виданнях або в тих вітчизняних, які мають міжнародне визнання. В такий спосіб, з одного боку, про здобутки вітчизняних вчених матиме змогу дізнатися міжнародна наукова громадськість, а з другого — це спонукає українські на?укові видання шукати шляхи розповсюдження  за межами держави.

Для  вдосконалення системи атестації наукових кадрів ініційовано створення робочої групи, до складу якої увійдуть представники Національної академії наук України,  МОН,  галузевих академій наук. Перше засідання заплановано провести у вересні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua