"Знову в центрі уваги"

Оксана ГОЛОВКО
27 березня 2014

Учора в Брюсселі відбувся  саміт ЄС — США. Американську сторону на ньому представляв Президент Барак Обама, який уперше за період своїх президентських каденцій відвідав керівні інституції Євросоюзу. Від офіційного Брюсселя у зустрічі високого рівня взяли участь Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей і Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Експерти наголошували, що певну напругу в спілкування учасників може внести історія з екс-працівником ЦРУ й АНБ Едвардом Сноуденом, який розповів про стеження американських спецслужб в усьому світі, зокрема й за  європейськими лідерами.  Втім, нинішня криза в Україні й анексія Криму з боку Москви змогла згуртувати країни ЄС і США, які вже оголосили про візові обмеження й замороження активів певних російських посадовців, і кожен по-своєму говорить про можливість економічних санкцій проти Росії.

Серед інших питань сторони обговорили стан і перспективи укладання двосторонньої угоди про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство, а також реагування на глобальні виклики.

У Брюсселі відбулася також зустріч Генерального  секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена з Президентом США Бараком Обамою. Барак Обама наголосив на важливості безпеки в Європі для США і застеріг Росію щодо наслідків можливої інтервенції в Україну.

Водночас американський Конгрес на один крок наблизився до остаточного ухвалення мільярдної допомоги Україні. Суперечливий проект затвердив Комітет із закордонних справ Палати представників. Раніше його блокувала Демократична партія — вимагала спершу реформувати Міжнародний валютний фонд, який частково надаватиме допомогу. Однак республіканці наполягли: питання України нагальне. Тепер його розглядатиме Палата представників.

Окрім мільярдного кредиту для України, цей проект передбачає ще й нові санкції проти російських розпалювачів війни та українських сепаратистів.

Голова комітету Ед Ройс наголосив, що санкції торкнуться не лише посадовців, а й закулісних гравців: «Цей проект посилює тиск на Путіна та його поплічників, що відіграли визначальну роль в агресії проти Криму. Санкції торкнуться не лише чиновників, а й впливових осіб, які не обіймають офіційних посад».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua