"Золотоноша дружить з Лубнами"

Владислав КИРЕЙ
26 липня 2013

CАМОВРЯДУВАННЯ

Співпраця заради кращого розв’язання місцевих проблем об’єднала сільських голів двох районів

Саме між цими населеними пунктами, точніше, між двома районами Черкаської та Полтавської областей, пролягла дорога дружби й співпраці. Є чого повчитися сільським головам та й іншим працівникам сільських рад одне в одного. Те, що краще виходить в інших, тепер втілять сусіди.

Приміром, середня вартість земельного паю у Лубенському районі становить 2800—3000 гривень, тоді як у золотонісців — не менш як 3100. Досвід сусідів, які також прагнуть максимально зацікавити селян, згодився полтавцям. Та й загалом земельне питання — одне з тих, яке найбільше обговорювали під час зустрічі делегації з Лубен, яка недавно побувала в Золотоніському районі на Черкащині.

— Ми орієнтуємо селян укладати договори оренди на 3—5 років і лише з тими орендарями, хто місцевий, кого добре знаємо, — розповів голова Лубенської районної ради Олексій Дядечко. — На нашу родючу землю нині полює багато заїжджих ділків, які нерідко піддурюють людей, зривають ціну і укладають кабальні угоди на 20—25 років. Деякі бізнесмени багато грошей укладають в орендовану землю, купують дорогі добрива і обробляють, але потім зубами тримаються за неї, не хочуть повертати законним власникам — простим людям. Тому ми вболіваємо за селян, щоб не допустити, щоб вони залишилися без батьківської землі.

Багато цікавого дізналися гості зокрема й від сільського голови Гельмязова Олександра Данька. Одне з найбільших сіл району відзначило 400-річчя, має чималі здобутки в благоустрої, вирішенні соціальних питань. Комунальні, фінансові, енергетичні проблеми у селах обох районів розв’язують по-різному, отож спілкування вийшло діловим і обопільно корисним. 

Особливо зацікавило лубенців те, що в Золотоніському районі адміністрація тісно співпрацює із сільськими головами. Великою мірою за рахунок підтримки і розуміння сільськими радами загальнорайонних проблем, надання субвенцій утримується освіта, медицина району, здійснюється 68 цільових програм. А от на Лубенщині, як визнавали сільські голови, ради змушені фінансувати ще й Лубни, що, як і Золотоноша, — місто обласного підпорядкування, адже тут лікарні, позашкільні заклади, якими користуються й селяни. На Золотоніщині ж навпаки: центральна лікарня є районною, тому основний тягар її фінансування лягає на плечі районної влади.

Цікавим для гостей був досвід організації підвезення дітей до школи: вони у себе його ще тільки запроваджують, а тут уже давно діє програма «Шкільний автобус».

Відвідавши Новодмитрівську і Деньгівську сільські ради, колеги із сусідньої області  збагатилися новими формами і методами роботи із сільськими громадами, залучення селян до активної громадської роботи. Незабутнє враження на лубенців справило відвідання  місцевої святині —  Красногірського жіночого монастиря у селі Бакаївка.

Нині золотонісці готуються до наступних відвідин Лубенського району, куди сільських голів запросили на свято з нагоди 1025-річчя заснування міста.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua