"Зона АТО: криївки для бійців"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
30 грудня 2014

Ідея їх виготовлення належить військовим, вони й виготовили креслення. А консультантами були бійці, які повернулися зі сходу й добре знають потреби солдатів.

Для облаштування цих «будиночків» використовують списані контейнери, що досі перебували на балансі  Міноборони і лежали, як кажуть, мертвим вантажем.

— У мороз значно краще перебувати в закритому приміщенні, ніж у землянці, нехай і з «буржуйкою», — каже керівник прес-центру управління оперативного командування «Північ» Анатолій Прошин, який, до речі, теж нещодавно повернувся зі сходу. — Хтось дуже влучно назвав переобладнані контейнери «криївками»: це, мабуть, історично. Так-от, наші криївки — це 20- та 40-тонні контейнери, обшиті теплоізоляційним матеріалом. Усередині — лежаки та універсальна «буржуйка», яка працює на дровах, вугіллі й солярці. Тож можна і одяг висушити, і їжу підігріти. А ще тут є електропостачання від генератора: є змога зарядити телефон та переглянути новини. Розраховані такі помешкання на 15 та 22 особи. Вхідні двері розрізані навпіл так, щоб за потреби можна було вийти через верхню або ж нижню частину.

Контейнери вкопають у землю, а зверху перекриють бетонними плитами та деревом: тож вони витримають і «гради», й міни, переконані автори ідеї. Сказано ж: справжня криївка!

Фахівців, які втілили б цю ідею в життя, шукали на кількох підприємствах. Одне з них — локомотивне депо у Здолбунові: тут люди працюють добровільно у вихідні. Якщо чогось не вистачає, докуповують власним коштом.

Перші три освячені криївки вже поїхали на схід, на черзі — ще 20. Військові ж сподіваються, що металеві будиночки виготовлятимуть і в інших регіонах. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua