"20 років Незалежності: Харківщина"

Світлана ГАЛАУР
17 травня 2011

ВІЗИТІВКА

Ласкаво просимо на Слобожанщину!

Харківська область розташована на рівнинній території в північно-східній частині України. Межує з Луганською, Донецькою, Дніпропетровською, Полтавською і Сумською областями, а також з Бєлгородською областю Росії. Кількість населення станом на 1 жовтня 2010 року – 2 756 932 особи.

Народногосподарський комплекс, представлений практично всіма галузями, наявними в економіці України. Промисловості припадає на частку понад 50% ВВП області. Решту 50% ділять такі галузі як транспорт, сільське господарство тощо. Важливе місце в структурі ВВП займають торгівля і громадське харчування. Харків є одним із найбільших торговельних центрів України.

Культурними пам'ятками області по праву визнані меморіальний комплекс українського філософа-просвітителя Г. Сковороди в селі Сковородинівка, пам'ятки архітектури: Покровський собор 1689 р., Успенський собор 1771 р., Єкатерининський палац ХVІІІ ст., художньо-меморіальний музей І. Рєпіна, Преображенський собор ХVІІ ст. і Миколаївська церква ХІХ ст. в Ізюмі.

СИМВОЛІКА

Від колосу до космосу

Герб Харківської області являє собою чотирикутний, загострений внизу геральдичний щит. На ньому зображені золотий ріг достатку і кадуцей, жезл якого теж золотий, а крила і змії срібні. Щит обрамлений золотою каймою. Гербовий щит оточений золотими дубовими листками, з'єднаними блакитною стрічкою. Щит увінчано стилізованим зображенням шестерні, з обох боків якої розташовані по два пшеничні колоси. На шестерні - книга з символічним зображенням атомного ядра з електронними орбітами.

Положення "Про герб Харківської області" було затверджене 11 травня 1999 року VІ сесією XXІІІ скликання Харківської обласної ради. Цим же рішенням було затверджено й положення "Про прапор Харківської області". Він складається з прямокутного полотнища (відношення ширини до довжини 2:3) малинового кольору із зображенням у центральній частині герба області. Висота гербового щита дорівнює 1/2 ширини прапора, який є двостороннім. Автор герба і прапора Харківської області - художник Сергій Шапошников.

СВЯТИНІ

Благословенні ви, сліди мандрівника Сковороди...

Візитівкою Слобожанщини став літературно-меморіальний музей видатного українського філософа

Розташований він за кілька десятків кілометрів від Харкова у селі Сковородинівка Золочівського району. Саме тут, у садибі колишнього поміщика Ковалівського видатний філософ, просвітитель, поет і сатирик провів останні дні свого життя. Тож на території музею розташована могила українського Першорозуму й пам'ятник роботи скульптора Івана Кавалерідзе. Обидва об'єкти відкриті для відвідувачів, що приїжджають віддати шану Григорію Сковороді з усіх куточків України та далекого зарубіжжя.

Експозиція музею розгорнута у п'яти залах, обладнаних сучасними електронними засобами: локальним освітленням, відео- та музичною апаратурою. Оскільки творчості Сковороди, як і всій бароковій літературі, властива багата образність, любов до символів та алегорій, складні філософські ідеї мислителя розкриваються через символічні зображення Сонця, Нарциса, Сфінкса, дзеркал, доріг. Саме вони й допомагають зрозуміти складну, надзвичайно образну філософію мудреця. Відкрита для відвідувачів і меморіальна кімната, де жив і помер Григорій Сковорода.

Зачаровує своєю красою та оригінальністю і парк, закладений ще у ХVІІІ ст., де збереглися всі улюблені місця філософа. Найзаповітніші з них - криниця-зруб, з якої він пив джерельну воду, та фрагмент 700-літнього дуба, під яким любив працювати. І всі відвідувачі тепер прагнуть хоча б доторкнутися до стовбура, аби здійснилися заповітні мрії.

- Маємо надію створити на базі нашого комплексу заповідник і плануємо подовжити туристичний маршрут до навколишніх сіл Писарівки і Малиженого, - ділиться своїми ідеями директор музею Наталія Мицай. - Ці населені пункти згадує мислитель, отже, вони також пов'язані з його життям і творчістю.

Перша експедиція довела, що в цих селах є багато цікавого матеріалу, з яким уже працюють фахівці.

 

ПРЯМА МОВА

Готуючись до Євро, модернізуємо область

Голова Харківської облдержадміністрації
Михайло ДОБКІН:

Рушійною силою розвитку для області стала підготовка до Євро-2012. Торік з державного бюджету Харківщина отримала майже 918 млн грн, що на 105 млн грн більше, ніж у 2008-2009 рр. разом. Ще 893 млн грн в Євро вклали приватні інвестори і 236 млн грн було виділено з бюджетів області та Харкова.

Знаковою подією в 2010 році стало відкриття нового термінала Харківського аеропорту - першого і найсучаснішого аеровокзалу незалежної України, який здатний обслуговувати 650 пасажирів за годину. Загалом проект підготовки Міжнародного аеропорту "Харків" до Євро-2012 передбачає реконструкцію історичного приміщення аеровокзалу, спорудження тимчасового термінала, будівництво нової злітно-посадкової смуги, автовокзалу. Після реконструкції злітно-посадкової смуги, яку плануємо завершити з усім комплексом цих робіт у 2011 році, аеропорт прийматиме повітряні судна типу Aіrbus A-320 і Boeіng B-737.

Цього року повністю вирішимо питання готелів та доріг. А торік за новітніми технологіями було реконструйовано окружну дорогу, здійснено найбільше постачання медичного обладнання в область. Останні десять років активно розвивається сучасна інфраструктура відпочинку та дозвілля.

Крім того, в рамках підготовки до Євро-2012 у Харкові відкрито нову станцію метро і незабаром добудуємо ще одну. Оновлюємо громадський транспорт. Важливо розуміти, що все зроблене залишиться для краян і після завершення чемпіонату, а це позитивно вплине на якість життя в області. 

"Гарантуємо зарплату відповідно до кваліфікації та професійного рівня"

Генеральний директор ВАТ "Турбоатом"
Віктор СУБОТІН

Конкурентоспроможна продукція, яку випускають на "Турбоатомі", доводить усьому світові, що незалежна Україна на високому рівні утримує свій промисловий потенціал, здатна конкурувати та розвиватися і надалі. Понад 80% продукції відправляється на експорт. Підприємство щодня активно розвиває географію своїх поставок. Наразі харківські турбіни працюють у 45-ти країнах світу. Досить амбітні плани у заводчан на майбутнє: протягом трьох років вони планують вдвічі збільшити обсяги поставок продукції. Як реалізовуватимуть це завдання, ми попросили розповісти генерального директора ВАТ "Турбоатом" Віктора Суботіна.

- Вікторе Георгійовичу, завдяки чому "Турбоатому" вдається долати жорстку ринкову конкуренцію?

- Цьому сприяє кілька чинників. Але найголовнішим, на мою думку, є той, що підприємство, очолюване впродовж 20 років Героєм України Анатолієм Бугайцем, провело у 80-ті роки ХХ століття корінну модернізацію. У "Турбоатома" з'явилося сучасне обладнання і все необхідне для виробництва високотехнологічних турбін, що відповідають вимогам замовників. На заводі був збережений і залишається кістяк фахівців, два конструкторські бюро зі школою турбінобудування - паровою і гідравлічною. Та й на момент мого приходу на "Турбоатом" показники обсягів реалізації продукції, рентабельність, оплата праці хоч і були невисокими, але не катастрофічно безнадійними. Завод мав напрацювання зі збуту продукції та утримував свої ринки. Для подальшого розвитку залишалося тільки додати організаційний і менеджерський ресурс тих можливостей, які на підприємстві уже були.

- Чим заповнений портфель замовлень "Турбоатома"?

- Основний наш стратегічний замовник - Росія, оскільки там 92% атомних станцій укомплектовані обладнанням Харківського "Турбоатома". І взагалі приблизно 30% гідро-, теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей Росії працює на наших турбінах. Окрім того, маємо хороші контракти з Таджикистаном, це Нурекська і Рагунська ГЕС. Зокрема, Нурек?ську ГЕС ремонтуємо і модернізуємо, а Рагунську будуємо. Під час ознайомлення з нашим підприємством президент Таджикистану Ємомалі Рахмон назвав "Турбоатом" батьком таджицької енергетики.

Ми не втратили вигідних партнерських зв'язків і з Казахстаном з парової енергетики. Перші контракти щодо будівництва блоку на ТЕС Аксу потужністю 300 МВт підписав ще Анатолій Бугаєць, і надалі ми розвиваємо цей напрямок укладанням перспективних контрактів. Торік, наприклад, вдалося вийти на конкурс та отримати нове замовлення на модернізацію енергоблоку Екібастузької ГРЕС потужністю 500 МВт.

Активно працюємо й на ринках Латинської Америки, Індії, Мексики та інших країн. Завершили виготовлення та поставку двох турбін номінальною потужністю 380 МВт для ГЕС Ла Йєска в Мексиці. Зараз там іде монтаж нашого обладнання. Це великий контракт, який серйозно підтримав підприємство з гідроенергетики.

У 2010 році завершили роботу над колосальним замовленням щодо поставки чотирьох турбін загальною потужністю майже 1000 МВт для АЕС Кайга 3,4, РАПП 5,6 в Індії. У лютому цього року останній четвертий енерго?блок був введений в експлуатацію. Маємо вигідні контракти й на низці інших об'єктів.

- Сьогодні про "Турбоатом" говорять не лише як про виробництво європейських стандартів, а й як про цивілізованого роботодавця...

- В останні роки на "Турбоатомі" проведено значний обсяг робіт з технічного переоснащення підприємства, кардинально змінено систему управління, у тому числі й метод мотивації праці, який ми самі розробили і назвали погодинно-преміальний. Завдяки цьому ми відійшли від підрядної оплати праці, що оцінювала не людину, а залізо, і заводчани, в результаті, не мали стимулу для високопродуктивної роботи. Ми перейшли на погодинну європейську оплату праці. Гарантуємо її кожному працівникові, відповідно до кваліфікації і його професійного рівня. Учні отримують стабільну зарплату до 3 тис. грн, а висококваліфіковані робітники можуть отримувати понад 10 тис. грн. У результаті диференційованого підходу понад 500 працівників заробляють більше 5 тис. грн, водночас у нас практично відсутній розрив між найвищими і найнижчими зарплатами.

ДОСЬЕ "УК"

Віктор СУБОТІН. Народився 28 травня 1959 р. в Харкові. У1982 р. закінчив Харківський автомобільно-дорожній інститут за спеціальністю "Інженер-механік", 1995 р. - Харківський державний університет ім. М. Горького за спеціальністю "Фінанси та кредит". Пройшов шлях професійної підготовки у виробничій та громадській сферах. Кандидат економічних наук, заслужений економіст України, лауреат державної премії України в галузі науки і техніки. У 1995 р. обраний головою правління ПАО "Мегабанк", в 2006 р. - голова наглядової ради "Мегабанку". З квітня 2007 року і донині -генеральний директор ВАТ "Турбоатом".

Світова павутина полонить глибинку

КОМП'ЮТЕРИЗАЦІЯ

Сільські бібліотеки Харківщини знайшли свою нішу в інформаційному просторі регіону.

У Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці відкрито обласний навчальний центр, оснащений комп'ютерами, а в Чугуївському, Куп'янському та інших районах області з'явилися комп'ютерні класи з вільним доступом до мережі Інтернет. Про це повідомив начальник управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнецов.

За його словами, всі публічні бібліотеки Харківщини поступово перетворяться на інформаційні центри з вільним доступом до світових інформаційних технологій. Але вони обов'язково збережуть ще й свій класичний варіант. І відвідувачі зможуть черпати інформацію як за допомогою світової павутини, так і з перевіреного роками джерела знань - книжок. 

В "Ореолі" сонця

ВІДКРИТТЯ

Високоолійне насіння соняшнику, який вважається одним із символів України, передав на державні сортовипробування Інститут рослинництва ім. В. Юр'єва.

Як повідомив директор інституту Віктор Кириченко, насіння "Ореол" селекційовано у співпраці з Одеським селекційно-генетичним інститутом. Воно, за словами керівника наукової установи, розв'яже усі проблеми соняшнику в державі. Адже частка олеїнової кислоти в олії з селекційованого "Ореолу" становить 87%.

Традиційно, як стверджують учені, в Україні застосовують соняшникову олію, де на олеїнову кислоту припадає 17-21%. Решта 66-67% - лінолева кислота, яка при високих температурах, наприклад, під час смаження, піддається хімічному розпаду та окисненню, що призводить до утворення канцерогенних речовин. Олія з високим вмістом олеїнової кислоти стійкіша до впливу високих температур.

За останні десять років Інститут рослинництва передав на випробування 250-300 сортів і гібридів різних культур.
 

СЛОВО - РОВЕСНИКАМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Життєве кредо: ділитися своїми надбаннями з людьми

- Наразі я продовжую займатися розпочатими під керівництвом вчителя географії Євгенії Ящук науковими спостереженнями за явищами природи, - розповідає Борис Шуліка. - Щоправда, моїм нинішнім науковим керівником став професор кафедри географії нашого університету Олександр Жемеров. Зібраний матеріал багатий - є що обробляти та аналізувати. Зокрема, прогнозування погодних умов у період весни і літа з цвітіння фруктових дерев. За моїми спостереженнями, найточніший метеоролог - перша квітка абрикоси. За її цвітом можна встановити суму активних температур: якщо сума велика, то літо буде тепле і сухе. Однак я спростував дум?ку про те, що жарке літо обов'язково призводить до посухи. Бо як тільки-но температура у певній місцевості підвищилася - зростає там і кількість опадів.

Щодо мого подальшого майбутнього - бачу себе в науці. Життєве кредо: думати, планувати, працювати над самовдосконаленням і ділитися своїми надбаннями з людьми.

Борис ШУЛІКА. 20-річний дослідник, член Малої академії наук України, студент ІІІ курсу геолого-географічного факультету Харківського національного університету ім. В. Каразіна, переможець багатьох олімпіад, лауреат всеукраїнських конкурсів та фестивалів, триразовий стипендіат голови Харківської облдержадміністрації та Фонду підтримки молодих обдарувань "Розумник року".

БУДІВНИЦТВО 

Буде готель для зіркового проживання

У мальовничій заміській зоні - на базі Південної залізниці "Сонячний", яка буде одним з двох основних навчально-тренувальних центрів, що підготують у Харкові до проведення Євро-2012, розпочалося спорудження ультрасучасного готелю на 83 номери. Через дев'ять місяців, обіцяють будівельники, тут виросте восьмиповерхова споруда з апартаментами класу "люкс", "напівлюкс" та з двомісними й одномісними номерами.

Проект будівлі виконаний архітекторами державного проектного інституту залізничного транспорту "Укрзалізничпроект". Вони врахували всі норми і вимоги до даного типу споруди. Але разом з цим намагалися привнести й певну оригінальність та уникнути відтінків урбаністичності.

- Оскільки готель оточений лісовим масивом, він має гармонійно вписатися в ландшафт, - розповідає головний архітектор проекту Юрій Вінниченко. - І перш за все має виглядати легким, просторим і максимально наповненим сонцем.

Після проведення Євро-2012 навчально-тренувальну базу Південної залізниці планують використовувати як культурно-оздоровчий центр для сімейного відпочинку. Адже крім комфортного проживання в готелі тут можна буде поплавати у басейні, пограти у теніс. Спеціально для дітей обладнають ігрові майданчики, для жінок - косметичний салон, солярій, масажний кабінет тощо.

Планується, що в будівлі ультрасучасного готелю розмістять бізнес-центр з просторим конференц-залом, приміщеннями для перекладачів і секційних засідань. Буде тут також їдальня і ресторан на 150 місць, гриль-бар і кафе, туристичне бюро та бюро з продажу квитків і навіть відділення зв'язку.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua