"Абітурієнтів із Донбасу та Криму більшає"

4 листопада 2020

Протягом останніх п’яти років в українських вищих навчальних закладах кількість абітурієнтів з тимчасово окупованих українських територій — Автономної республіки Крим та Донбасу — значно зросла. Про це під час онлайн-брифінгу повідомив заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко. Так, за його словами, якщо у 2016 році через освітній центр «Крим-Україна» до вишів вступило 153 особи, то цьогоріч — 397 осіб, а через освітній центр «Донбас-Україна» — відповідно 855 та 1629 осіб.

«Серед основних прав людини — право на освіту. Україна як держава забезпечує це право для своїх громадян незалежно від місця їхнього проживання. З цією метою в системі освіти України й було створено освітні центри для вступу осіб з тимчасово окупованих територій «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». І за п’ять років кількість вступників до українських закладів вищої освіти через ці центри лише зростала», — акцентував Андрій Вітренко.

Цього року освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» були розміщені майже в усіх закладах вищої освіти. Фото Володимира ЗАЇКИ

Найбільш привабливі професії

Підбиваючи підсумки цьогорічної вступної кампанії, заступник міністра насамперед зауважив, що подача документів та зарахування студентів у 2020 році для здобуття освітніх ступенів бакалавр, магістр за кошти державного бюджету відбувалися у два етапи. Основний етап — до 20 серпня, додатковий завершальний етап для зарахування на бюджет — до 23 жовтня.

І за результатами вступу найбільш привабливими для вступників через освітній центр «Донбас-Україна» стали такі заклади вищої освіти: Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля — зараховано 180 осіб, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» — 141, Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» — 118, Маріупольський державний університет — 93, Горлівський інститут іноземних мов Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» — 92 особи. Найбільш привабливими для вступників на бюджетну форму навчання були спеціальності: медицина — 70 осіб, право — 68, комп’ютерні науки — 63, менеджмент — 58, економіка — 51.

У першу п’ятірку закладів вищої освіти із зарахування студентів через освітній центр «Крим-Україна» потрапили: Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського — 64, Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» — 34, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця — 20, Херсонська державна морська академія — 18, Київський національний університет імені Тараса Шевченка — 16. Найбільш привабливими спеціальностями для абітурієнтів були менеджмент — зараховано 22 особи, інженерія програмного забезпечення — 21, медицина — 21, право — 20, економіка — 18.

Андрій Вітренко наголосив, що у рейтингових списках наказів щодо зарахування студентів прізвища вступників були зашифровані з метою безпеки. І додав, що рівень підготовки абітурієнтів зі сходу країни є достатньо високим. «Нам самим було цікаво проаналізувати рівень підготовки таких абітурієнтів. І максимальний конкурсний бал вступника з тимчасово окупованої території Донбасу становив майже 192 бали з 200 можливих», — повідомив він.

Новації та пільги

Заступник міністра підкреслив, що збільшенню кількості вступників з тимчасово окупованих територій сприяло те, що цього року вперше освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» були розміщені майже в усіх закладах вищої освіти. Загальна кількість таких центрів становила 195. «Така новація була зумовлена указом Президента України Володимира Зеленського «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» від 3 липня 2020 року. Відповідно в системі Міністерства освіти і науки працювало 166 центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна», у системі Міністерства охорони здоров’я — 12, Міністерства культури та інформаційної політики — 14, Міністерства внутрішніх справ — 3», — поінформував він.

Андрій Вітренко зазначив, що цього року розмір квоти вступників до закладів вищої освіти України з тимчасово окупованих територій на бюджетну форму навчання становив 12 тисяч 755 місць. «Право на вступ мали особи, які мають український документ про освіту, які не мають такого документа, проходили ЗНО і мають відповідні сертифікати з 2017 по 2020 роки, а також ті, які не проходили ЗНО. Якщо абітурієнт не мав українського атестата і звертався до одного з освітніх центрів для проходження річного оцінювання, він мав право на державну підсумкову атестацію за спрощеною процедурою. Для вступу цим абітурієнтам не був потрібен сертифікат ЗНО. Вони складали два іспити ДПА — українська мова та історія України, а також один вступний іспит за вибором закладу вищої освіти. Причому якщо третім вступним іспитом був творчий конкурс, то абітурієнти складали його», — зауважив він.

І додав, якщо вступник має статус переміщеної особи і вступив на бюджет, то держава надає йому соціальну стипендію, підручники на безоплатній основі, безоплатний доступ до мережі інтернет систем баз даних державних та комунальних закладів. У разі, якщо така особа вступила до закладу на навчання за контрактом, то держава може надати пільговий довгостроковий кредит на здобуття освіти.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua