"Акція «Чисте місто»: працюють усі!"

Наталя ЗВОРИГІНА
6 квiтня 2012

ДОВКІЛЛЯ

В країні стартувала весняна прибиральна кампанія

Наталя ЗВОРИГІНА,
Валерій МЕЛЬНИК,

«Урядовий кур’єр»

ЗАПОРІЖЖЯ. Ще наприкінці лютого комунальні служби взялися за велике прибирання міста. Розпочалися роботи з ремонту доріг, обрізання зелених насаджень, прибирання парків, скверів, пляжів. Ліквідовано майже 50 стихійних звалищ. Сьогодні роботи тривають.

— Наше головне завдання — створити умови і виробити відповідне ставлення у городян до підтримання належного санітарного стану міських вулиць, дворів, зон відпочинку. Цього року ми плануємо встановити понад тисячу урн, зокрема урни мають з’явитися при вході в кожну будівлю, — висловив сподівання міський голова Олександр Сін.

— Найбільше сміття — від стихійної торгівлі, — зауважив радник керівника підприємства «Іскра» Олександр Багатий. — Ми вже втомилися з нею боротися. З’являються навіть стихійні кіоски. Не встигли озирнутися, як уже стоїть автомобіль і з нього торгують рибою. Міській владі слід оголосити війну несанкціонованій торгівлі.

Аби мысто було чистим, треба багато працювати. Фото автора

Слушною була і пропозиція першого заступника голови правління ЗАТ «ЗАЗ» Юрія Плечуна щодо економічних санкцій до тих, хто смітить. Чимало нарікань на адресу міської влади висловлено через фактичну бездіяльність у вирішенні проблеми бездомних тварин, популяція яких невпинно зростає.

Під час акції «Чисте місто» під особливий контроль підпадають земельні ділянки, на яких не ведеться будівництво, і виникають стихійні звалища. Перед комунальниками поставлено завдання протягом року укласти договори з жителями приватного сектору про вивезення побутового сміття. Цього року комунальні служби візьмуться за благоустрій цвинтарів — до поминальних днів територію приберуть від сміття. А ще в планах міської влади — будівництво нових громадських вбиралень, посилення боротьби з незаконним розміщенням реклами на стовпах, парканах і фасадах міських будинків.

ЛУЦЬК. Традиційний суботник, участь в якому взяли шістдесят громадських організацій, зробив чистішими береги річки Сапалаївка, що протікає через обласний центр. Учасники акції зібрали двадцять три машини сміття. У рамках загальноміської акції «Екологічний квартал», що триватиме до кінця травня, буде проведений і цілий ряд інших природоохоронних заходів. Серед яких — наведення порядку у парках, створення нових насаджень, розвішування штучних гніздівель, лекції, бесіди, зустрічі з екологами тощо.

З користю для загальної справи пройшов і екологічний захід, організований волонтерами молодіжного фонду «Наше майбутнє». Залучені ними драйвери озброїлися мішками для сміття і по черзі спускалися на дно річки Турія, яка протікає через місто Ковель. За кілька годин пірнань вони підняли понад сотню мішків усілякого підводного мотлоху. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua